RECEPTY ADVENI

Makový závin z bramborového těsta

Bez lepku Bez sóji

Makový závin z bramborového těsta
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
La Hoda bez lepku

Autor receptu

Jsem blázen do pečení bublanin, bábovek, koláčů, buchet a dortů všeho druhu.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

V míse promícháme bezlepkovou směs, droždí, cukr, sůl a najemno nastrouhané brambory.

Zahřejeme mléko, necháme v něm rozpustit máslo a rozšleháme ho s jedním vejcem. Vše nalijeme do mísy k mouce a bramborám a promícháme. Nakonec přidáme zakysanou smetanu.

Vařečkou dobře zpracujeme na hladké těsto (chvíli to trvá). Bochánek těsta jemně poprášíme bezlepkovou směsí a necháme pod utěrkou na teplém místě hodinu kynout.

Mezitím svaříme mléko s mákem a cukrem. Když směs trochu zchladne, přidáme skořici a povidla a dobře promícháme.

Vykynuté těsto rozválíme na plát cca 40×30 cm. Potřeme makovou směsí a zavineme. Závin přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a uložíme spojem dolů. Pod utěrkou necháme ještě asi 20 minut kynout.

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 30 minut. Po zchladnutí pocukrujeme a podáváme.

Těsto je díky bramborám a zakysané smetaně trochu tužší konzistence, ale nevysychá tak rychle jako běžné bezlepkové kynuté těsto.

Foto: La Hoda bez lepku