RECEPTY ADVENI

Makový dort se švestkami

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Makový dort se švestkami

Hlavní přísady

Adina směs AKCE 1 + 1 ZDARMA DMT: 1-11-2017
Adina směs AKCE 1 + 1 ZDARMA DMT: 1-11-2017
Koupit
Čiroková mouka 250 g
Čiroková mouka 250 g
Koupit
Anna Chmelařová

Autor receptu

V kuchyni využívá základní přirozeně bezlepkové a protizánětlivé suroviny, které s láskou přetváří v uzdravující pokrmy.

Ingredience

Těsto

Náplň

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Mák jsem dlouho dobu dobrovolně konzumovala asi tak do koncentrace posypu rohlíku nebo pletýnce (pokud zrovna nebyla po ruce varianta se solí a kmínem). Makovým buchtám jsem se vyhýbala a sahala raději po tvarohových nebo povidlových.

Pak jsem vyrazila na tři měsíce do Andalusie, kde jsem se po práci v laboratoři bavila i pečením buchet pro mlsné kolegy a spolubydlící. Pro mě bylo všechno jihošpanělské sladké pečivo neuvěřitelně přeslazené, ale jinak dost bez chuti. Lité ovocné koláče s drobenkou si všichni okamžitě zamilovali a pochvalovali si, že nejsou moc sladké. Rozhodla jsem se tedy připravit něco daleko typičtějšího.

Když pak moje školitelka jela na pracovní schůzku do ČR, přesvědčila jsem ji, aby mi dovezla polohrubou mouku, mák a povidla. Pravda, trochu jsem se obávala, zda se bez problémů dostane do letadla s kilem bílého prášku a zdrojem opiátů, když má jen příruční zavazadlo. Dori se naštěstí vrátila v pořádku i se surovinami a já mohla dál vesele zkoušet, co mlsné španělské jazýčky ještě zvládnou.

Hitem mého pobytu v Córdobě se nakonec staly záviny. Perníkový s povidly a ořechy jsem pekla několikrát. Kynutý s mákem jen jednou, protože mák byl zcela nesehnatelnou komoditou. Ohlasy na něj byly úsměvné, někdy až neuvěřitelné. Kolegům moc chutnal, jen nevěděli, co je vlastně uvnitř. Často padal dotaz, zda je o čokoládu se sezamem. Když jsem jim vysvětlovala, že jde o mletá semena máku, okamžitou reakcí bylo, zda se jedná o drogy.

Po této zkušenosti jsem si k máku vytvořila velmi osobní vztah a začala být náležitě hrdá na to, že ho v naší zemi můžeme pěstovat, aniž by pole muselo být obehnané koridorem z ostnatého drátu, ve kterém běhají psi a na strážních věžích čekají ostřelovači.

V dnešním receptu se mák snoubí se švestkami, Směsí Adina a pohankovou moukou. Na dobrotu budeme potřebovat náplň, těsto a bílkový sníh. Začneme přípravou makové náplně.

Náplň

Do hrnce vlijeme mléko, přivedeme je k varu a odstavíme z plotny. Poté vsypeme mletý mák a vše řádně promícháme. Makovou náplň dosladíme a dochutíme, jak máme rádi a necháme trochu vychladnout.

Těsto

Z výše uvedených surovin vypracujeme drobenku, která tvoří hezké hrudky. Třetinu drobenky si ponecháme na posyp, dvěma třetinami vyplníme dno formy a utvoříme dostatečně vysoké okraje. Dovnitř rozetřeme makovou náplň a poklademe polovinami švestek (čerstvých, mražených nebo kompotovaných). Já jsem měla trochu starší švestky v mrazáku, které už úplně nevoněly, takže jsem je spolu se skořicí, sirupem a kapkou citronové šťávy svařila do husté konzistence a rozetřela přes mák. Švestky zasypeme polovinou zbylé drobenky a koláč dáme péct na 30 minut do předem vyhřáté trouby (180 °C).

Mezitím si ušleháme sníh ze 3 bílků, špetky soli a 2 lžic cukru, kterým koláč po 30 minutách pečení převrstvíme. Zasypeme zbylou drobenkou a máme-li, přidáme i mandlové lupínky. Formu vrátíme do trouby a pečeme ještě přibližně 15 minut.