RECEPTY ADVENI

Makový chléb

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Makový chléb
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Zatímco Západoevropany makové produkty většinou překvapí, ve středoevropské a východoevropské kuchyni je mák tradiční pochoutkou. Česká republika je ve světovém měřítku dokonce nejvýznamnější legální pěstitelskou zemí a i samotné názvy odrůd vyšlechtěných na našem území tvořil český zemědělec jistě s láskou. No uznejte: Azur, Modran, Amarin, Orfeus, Orbis, Aplaus, Onyx, … A co teprve speciální bělosemenné odrůdy Sokol, Racek, Orel. I ty vzešly z rukou českých šlechtitelů. I když si většina lidí myslí, že nejlepším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky, není to pravda. Mák je mnohonásobně překonává. Nejen výjimečná chuť, ale také vysoký obsah vápníku, to jsou důvody, proč určitě vyzkoušet náš recept na makový chléb.

Chléb můžete péct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způsobem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

Do mísící nádoby nalijte vodu, přidejte máslo, sůl, a také mák. Přisypte směs. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.

Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Není nutno péct na bezlepkový program, který je obvykle tříhodinový. To je zbytečně dlouho, chléb by byl vysušený.

Sýr přidejte do pekárny až po zvukovém signálu.

Návod k přípravě v klasické troubě

V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – směs SIMPLY ADVENI, droždí, sýr, mák a sůl.

Přilijte vlažnou vodu a hněťte do hladka (cca 5 minut).

Nakonec přidejte rozpuštěné máslo a ještě krátce propracujte.

Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

1. troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň vhodíme na dno trouby kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

2. pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

3. 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.