RECEPTY ADVENI

Makovo-tvarohová babka

Bez lepku Bez sóji

Makovo-tvarohová babka
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
La Hoda bez lepku

Autor receptu

Jsem blázen do pečení bublanin, bábovek, koláčů, buchet a dortů všeho druhu.

Ingredience

Na těsto

Na náplň makovou

Na náplň tvarohovou

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Babka je kynuté pečivo na pomezí sladkého chleba a koláče s původem ve východoevropské a židovské kuchyni, odkud se rozšířilo do ostatních koutů světa. Co kraj, to jiná náplň – k nejoblíbenějším patří skořicová, čokoládová a v české kotlině maková. Pokud je na vás maková babka příliš suchá, vyzkoušejte naši kombinaci s tvarohem. Výsledkem je úžasně vláčný nadýchaný moučník, který nakrájený na plátky vypadá skvostně. Pustit se do babky z bezlepkového těsta může na první pohled vypadat jako velká výzva, ale přísahám, že se to „dá“.

Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, dvě lžíce mléka a rozmícháme na jemnou kašičku. Na teplém místě necháme vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.

Směs nasypeme do větší mísy a promícháme se zbývajícím cukrem a špetkou soli. V mléku rozkvedláme jedno větší vejce. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout.

Do sypké směsi přidáme vzešlý kvásek a postupně zapracováváme mléko s vejcem, nakonec přidáme i zchladlé máslo. Za pomocí vařečky (je možné nechat pracovat i techniku) vypracujeme pružné, středně řídké těsto.

Mísu zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout. Asi po hodině by těsto mělo mít zhruba dvojnásobný objem.

Na dobře podsypané podložce těsto propracujeme rukama a následně vyválíme na plát o rozměrech cca 40×30 cm. Znovu přikryjeme utěrkou a necháme dalších 20 minut kynout.

Mezitím si připravíme náplně. Na makovou svaříme v hrnku mléko s cukrem a skořicí, poté přisypeme mák a krátce provaříme. Odstavíme z plotny a do horké směsi vmícháme máslo a rum. Na tvarohovou náplň prošleháme v misce tvaroh, žloutek a cukr.

Vykynutý plát potřeme oběma náplněmi – jednu polovinu makovou a druhou polovinu tvarohovou. Opatrně stočíme do rolády. Začneme od tvarohového konce, protože kdybychom postupovali obráceně, tvarohová náplň by nám na konci z rolády vytekla.

Když máme zavinutou roládu, vezmeme ostrý nůž a podélně ji rozkrojíme, přičemž jednu stranu nedokrojíme až do konce. Z volných konců upleteme „vrtuli“ – postupujeme opatrně, aby nám náplně nevytekly, jednotlivé konce přes sebe volně překládáme. Výsledkem je jakýsi motanec.

Přeneseme ho do formy na biskupský chlebíček vyložené pečícím papírem a necháme přikrytý ještě cca 10 minut kynout. Mezitím si roztopíme troubu na 180 °C.

Vykynutou babku potřeme shora bílkem. Pečeme 40 minut. Po prvních dvaceti minutách moučník zakryjeme alobalem, aby se nám shora nepřipálil, a dopékáme dalších 20 minut. Po upečení vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

Zchladlou babku pocukrujeme a servírujeme nakrájenou na plátky.

Z uvedeného množství upečeme jednu babku ve formě na biskupský chlebíček.

Foto: La Hoda bez lepku