RECEPTY ADVENI

Makovník s lněnou moukou

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Makovník s lněnou moukou
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Pracovní postup

Makovník můžete připravit úplně bez mouky a bude stejně chutný, jako ten s moukou. Nejlépe chutná s domácími povidly!

Troubu předehřejeme na 180 °C a vymažeme si dortovou formu (průměr 24 cm).

Pomletý mák smícháme s lněnou moukou a práškem do pečiva. Oddělíme bílky od žloutků, bílky našleháme se špetkou soli do pěny. Zvlášť vyšleháme žloutky, med a jablečné pyré, opatrně vmícháme našlehané bílky (převracíme) a nakonec směs mouk. Přesuneme do vymazané formy a pečeme 25–30 minut (podle trouby). Necháme vychladnout ve formě cca 10 minut a poté vyjmeme na mřížku.

Pokud máte domácí povidla, tak můžeme rozmixovat švestky s trochou medu na jemný krém. Makovník po vychladnutí potřete a pokud snesete raw či hořkou čokoládu, rozpusťte ji v kakaovém másle a makovník potřete. Pokud ne, posypte třeba kokosem, trochou máku na ozdobení nebo nemusíte potírat ani povidly, jen posypat trochou mletého třtinového cukru uloženého s vanilkou.