Makové švýcarky
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Pokud jste již pekli růžicový kynutý koláč, bude vám příprava těsta i náplně povědomá. Jsou totiž stejné. Takže pokud množství všech ingrediencí zdvojnásobíte, „zabijete dvě mouchy jednou ranou“, tedy v tomto případě vytvoříte moučníky dva. A to ocení každá praktická hospodyňka, především ta, která má doma nenasytné strávníky, anebo taky milovníky máku.
Z mléka, lžičky cukru a droždí necháme v teple vzejít kvásek.
V míse kuchyňského robotu smícháme Bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS se zbytkem cukru, solí a bambusovou vlákninou. Přidáme vanilkový cukr, zbytek mléka, rozpuštěné máslo, žloutek a vzešlý kvásek.
V robotu vypracujeme vláčné těsto (necháme hníst alespoň pět minut). Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě vykynout.
Mezitím si připravíme makovou náplň tak, že v kastrolku za stálého míchání svaříme mléko s cukrem, mletým mákem, povidly, skořicí a máslem.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a překládáním ho propracujeme. (Pokud jste si připravili těsto na 2 moučníky, tedy nejen na makové švýcarky, ale i na růžicový kynutý koláč z předchozí stránky, tak teď je ten moment, kdy si půlku oddělíme a necháme stranou.)
Z těsta vyválíme obdélník, potřeme ho makovou náplní, zamotáme do tenké dlouhé rolády („hada“) a necháme ještě 10 minut kynout.
Pak roládu nakrájíme na kousky široké 3 cm. Každý kousek vařečkou „promáčkneme“. Takto připravené švýcarky poklademe na plech vyložený pečícím papírem a znovu necháme 10 minut kynout.
Poté potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby. Pečeme na 180 °C 20–35 minut.
Vychladlé švýcarky posypeme moučkovým cukrem.