RECEPTY ADVENI

Makové linecké cukroví

Bez lepku Bez sóji

Makové linecké cukroví
Pohanková mouka 250 g
Hlavní přísada
Pohanková mouka 250 g
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Linecké je klasika, která patří ke každým Vánocům. Zkuste letos trik našich babiček - přidejte mák a naplňte je povidly, nebudete litovat.

Těsto si připravíme den předem, aby se v lednici dobře proleželo. Smícháme mouku s mákem, cukrem a mletou kůrou. Studené máslo nakrájíme na kostičky a vmícháme do těsta, jakmile nám vznikne drobenka, vmícháme žloutky a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme a necháme v lednici uležet.

Po vyjmutí z lednice necháme jen lehce povolit, troubu předehřejeme na 160 °C a připravíme si plechy na pečení. Těsto rozválíme na 2–3 mm tenkou placku a vykrajujeme požadované tvary. Pečeme 10 minut. Necháme vychladnout na plechu, sejmeme a plníme podle požadavku či v uzavřené nádobě necháme až do Vánoc a plníme poté.