Makové linecké
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Lenka toto cukroví připravila ze směsi od firmy Doves Farm. Fotky byly tak lákavé, že nešlo odolat. Museli jsme to ihned vyzkoušet ze ŽLUTÉ Adveni. Tato klasika ozvláštněná naší českou libůstkou – mákem – Vás rozhodně zaujme.
Do mísy dáme směs BISCUITS & COOKIES, mák, studené máslo nakrájené na kostičky, cukr, žloutky a citronovou kůru. Robota necháme zpracovat těsto, širší metlou to jde lépe, u Kenwoodu K-metla.
Těsto si poté přendáme na lehce pomoučený vál a rychle propracujeme.
Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme alespoň na hodinu do lednice.
Po vytažení opět rychle propracujeme, bude se nám s těstem lépe pracovat a nebude se lámat. Rozdělíme si ho na menší části, jednu budeme zpracovávat a zbytek necháme chladit v lednici.
První kousek si vyválíme na lehce pomoučeném stole na tloušťku asi 3mm. Vykrájíme tvary, u poloviny vykrojíme i středy.
Linecké přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Tady nám pomůže třeba nerezová stěrka.
Pečeme v rozpálené troubě na 170 °C zhruba 12 minut. Řiďte se zkušeností s vlastní troubou, pečte, než budou konečky tvarů mírně růžovět.
Po vyndání z trouby necháme linecké ještě chvíli na plechu, aby ztuhlo, pak sundáme.
Marmeládou nebo povidly můžeme opatrně slepovat hned po vychladnutí. Dáváme pozor, abychom moc netlačili, linecké je křehké.
Uložíme do chladu.
Z výše uvedených ingrediencí připravíme 4 plechy lineckého.