RECEPTY ADVENI

Makaňa – makovník

Bez lepku Bez sóji

Makaňa – makovník
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Alžběta Švorcová

Autor receptu

Sladký život bez lepku: Osvědčené recepty na domácí koláče, dorty, dezerty a slané pečivo. První české vydání. Praha: Nakladatelství Slovart, 2015. ISBN 978-80-7391-226-0.

Ingredience

Těsto

Dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Zkuste se zamyslet nad plodinou typickou pro naši českou kotlinu. Asi vás jako první napadne chmel. A co mák? Věděli jste, že Čechy jsou makovou pěstitelskou velmocí? Není divu, že tato drobná černá zrníčka tvoří neodmyslitelnou součást naší národní kuchyně. Jeho výjimečná chuť a mimořádně vysoký obsah vápníku jsou hned dva pádné důvody, proč si ho alespoň občas dopřát. Výborně chutná např. v tradičním makovníku.

V robotu nebo ručním elektrickým šlehačem vyšleháme vejce a moučkový i vanilkový cukr do pěny a za stálého šlehání pomalu přiléváme vodu a olej. Kypřicí prášek smícháme se směsí BAKE-A-CAKE a mákem a zlehka vmícháme do vyšlehané hmoty.

Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný (nebo pečícím papírem vyložený) plech. Troubu předehřejeme na 175 °C a makovník pečeme zhruba 45 minut. Upečený a vychladlý makovník bohatě poprášíme prosátým moučkovým cukrem.

 

Knihu Alžběty Švorcové „Sladký život bez lepku“, kterou vydalo Nakladatelství Slovart v roce 2015, jsme si v Adveni jednoduše zamilovali. Alžběta čerpá z velmi cenného dědictví – receptů po své milované babičce, které upravila do bezlepkové varianty. Její recepty pro nás představují tu pravou klasiku ovšem v moderním pojetí.

Recepty publikujeme s laskavým svolením Alžběty a také Nakladatelství Slovart, fotografie nám poskytl Mgr. Art. Dávid Švorc. Mnohokrát děkujeme!

Tam, kde v receptu používáme směs BAKE-A-CAKE, najdete v originálním textu napsáno „bezlepková mouka“ bez bližší konkretizace. My jsme však recepty nazkoušeli právě s naší „FIALOVOU“ směsí. V některých případech jsme si dovolili malinkou úpravu poměru ingrediencí, aby nám recept na naši směs „pasoval“ lépe. A výsledek je prostě dokonalý. No však posuďte sami.

Veškeré recepty, u nichž je jako autorka uvedena Alžběta Švorcová, najdete v její knize: Švorcová, A., Sladký život bez lepku: Osvědčené recepty na domácí koláče, dorty, dezerty a slané pečivo. První české vydání. Praha: Nakladatelství Slovart, 2015, s. 32. Rychlý kakaový koláč s jablky. ISBN 978-80-7391-226-0.