RECEPTY ADVENI

Loupáčky

Bez lepku Bez sóji

Loupáčky
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na těsto

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Loupáky nebo také loupáčky. Název tohoto kynutého pečiva se odvozuje od původní technologie jeho výroby. Kynuté těsto se rozválelo na placku a ta se srolovala do výsledného tvaru. Hotový loupák se pak, podle toho jak pevně byl srolován, dal po částech loupat. Dnešní loupáčky už se loupat nedají a pro toto pečivo se vžil i název makovka. Také jste jako malí loupáčky s máslem snídali a zapíjeli je teplým kakaem? A taky ve vás tato vzpomínka vyvolává pocit jakési blaženosti? Nabídka bezlepkových loupáků je na našem trhu stále velmi omezená, ale nevadí, s tímto receptem se do dětství přeneseme raz dva.

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, máslo, žloutek, sůl, zbytek cukru a mléka a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé řidší těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 30 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a rozdělíme ho na 2 díly. Jednu polovinu vrátíme zpět do mísy a zakryjeme potravinářskou fólií – budeme ji zpracovávat, až vložíme první část do trouby. Druhou polovinu si rozdělíme na 5 stejně velkých kousků a každý několikrát přeložíme – těsto ohneme od kraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát opakujeme, těsto se zpevní a vyhladí. Poté z jednotlivých kousků vytvoříme kuličky.

Jednotlivé kuličky rozválíme do tvaru trojúhelníku, základnou směrem k nám a cíp spíše vyšší, tzn., neděláme široké trojúhelníky, protože výsledné loupáčky by byly tenké a rychle by ztvrdly. Trojúhelníky těsta si před smotáním můžeme lehce postříkat vodou z rozprašovače, nebudou se nám rozmotávat. Pak těsto zarolujeme směrem od základny k cípu. Vytvořené loupáčky můžeme ještě trochu poválet tam a zpět a ohneme je do tvaru půlměsíce.

Plech vyložíme pečicím papírem a naskládáme na něj loupáčky cípem dolů, aby se při pečení neotevřely. Postříkáme je vodou z rozprašovače a plech zakryjeme potravinářskou fólií tak, aby se jich nedotýkala. Takto necháme na teplém místě kynout cca 20 minut. Mezitím si vyhřejeme troubu na 220 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení.

Vykynuté loupáčky potřeme směsí rozšlehaného vejce s mlékem, posypeme mákem a vložíme do trouby. Na plech umístěný na dně trouby nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.

(V tuto chvíli začneme stejným způsobem zpracovávat druhou polovinu těsta.)

Pečeme cca 10 minut, na loupáčcích se začnou objevovat hnědé flíčky. Poté troubu otevřeme a páru vyvětráme, vyndáme spodní plech, teplotu stáhneme na 160 °C a dopékáme dozlatova cca 15 minut. V posledních 5 minutách je můžeme ještě jednou lehce a rychle potřít směsí vejce s mlékem.

Upečené loupáčky necháme vychladnout na mřížce.

Z uvedeného množství upečeme 10 loupáčků.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Loupáčky
  • recept Loupáčky
  • recept Loupáčky