RECEPTY ADVENI

Litý perník

Bez lepku Bez sóji

Litý perník

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Koupit
Bezlepkové perníkové koření
Bezlepkové perníkové koření
Koupit
Kateřina Lahoda

Autor receptu

Přece musí existovat způsob, jak zdravě hubnout či udržovat váhu, a přitom netrávit hodiny v kuchyni. Zkrátím to – existuje!

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Perník na plech patří k nejrychlejším a zároveň nejoblíbenějším zákuskům vůbec. Co rodina, to jiný osvědčený recept. My jsme si oblíbili tenhle s medem a švestkovými povidly. Povidla mu dopomohou k výraznější chuti a vláčnosti, med se zase postará o to, že moučník vydrží déle čerstvý. Co se týče finální úpravy moučníku, fantazii se meze nekladou. Někdo má rád výraznou chuť citrónové polevy, jiný dá přednost čokoládě. To už necháme na vás.

Vyšleháme vlažné mléko s vejci a cukrem. Za stálého šlehání postupně přidáváme med, povidla, rum a olej.

V míse promícháme směs BAKE A CAKE s kypřícím práškem, perníkovým kořením, a pokud chceme mít moučník tmavší, přidáme i kakao.

Sypkou směs postupně vmícháme do tekuté, až nám vznikne hladké řidší těsto bez hrudek.

Menší plech (30×40 cm) nebo pekáček s vyššími okraji vymažeme a vysypeme, případně použijeme papír na pečení a můžeme si tento krok odpustit. Těsto nalijeme dovnitř.

Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 5 minut, poté teplotu snížíme na 170 °C a dopečeme. Že je moučník pečený ověříme klasickým testem špejlí. Přibližná doba pečení je 30 minut.

Vychladlý perník pocukrujeme moučkovým cukrem, nebo jej můžeme ozdobit citrónovou či čokoládovou polevou.

Foto: Kateřina Lahoda
  • recept Litý perník
  • recept Litý perník
  • recept Litý perník