RECEPTY ADVENI

Lískooříškový koláč s jablky, švestkami a bílým mákem

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Lískooříškový koláč s jablky, švestkami a bílým mákem
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Pracovní postup

Pokud přemýšlíte, co s oříškovou moukou, už dále nehledejte. S moukou z lískových oříšků vykouzlíte zdravější korpus na koláč, bez zbytečných škrobů či lepku. Když jej naplníte jablíčky a cuketou, dostanete krásně vláčný koláč. Bílý mák zvýší výživovou hodnotu a společně se švestkami dodá koláči skvělou chuť.

Troubu předehřejeme na 175 °C a nachystáme si kruhovou formu o průměru 18–20 cm.

Lískooříškovou mouku v sekáčku / mixéru smícháme s panelou, sodou a solí a vmixujeme máslo. Vytvoří se nám hmota, kterou pak ručně vtlačíme do připravené formy, kterou jsme vyložili papírem na pečení. Vtlačíme rovnoměrně a vytvoříme cca 1–2 cm okraje. Dáme do trouby na 15 minut zapéct. Necháme vychladnout.

Mezitím si rozmixujeme oloupaná a jadřinců zbavená jablka spolu s oloupanou cuketou. Vmícháme datlový sirup. Do lehce vychladlé krusty naspod vložíme švestky (nechala jsem trochu šťávy), posypeme čerstvě pomletým mákem a nakonec rozetřeme vrstvu jablek s cuketou. Pečeme 40 minut při 175 °C. Nechte vychladnout.