RECEPTY ADVENI

Linecké makové

Bez lepku Bez sóji

Linecké makové
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

U receptu na  klasická linecká kolečka jsme se dozvěděli, že se pekla již v době Rakouska Uherska, a že v Rakousku se dodnes nazývají Linzer Augen – linecké oči. U receptu na čokoládové linecké jsme se naučili, že základní recept na linecké těsto je poměrový – 7:14:21, avšak my jsme si ho částečně upravili. Také u třetího druhu lineckého cukroví se poměr surovin změní, protože do hry vstupuje ingredience, která v mnoha zemích vzbuzuje kontroverzi, ale protože jsme v Čechách, máku se rozhodně nebojíme, ba právě naopak. A zatímco u klasického lineckého slepujeme kolečka kyselkavým džemem jako je rybízový či malinový, protože výborně doplní sladkou chuť tohoto cukroví, u makového lineckého jsme zvolili švestková povidla. Vždyť tuto kombinaci chutí obliboval i náš první prezident T. G. Masaryk, který, když se podávaly švestkové knedlíky s mákem, nikdy neodolal, a vždy si přidal. Copak by asi TGM řekl na makové linecké s povidly?

Do mísy dáme směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ), mák, studené máslo nakrájené na kostičky, cukr, žloutky a citronovou kůru. Robota necháme zpracovat těsto, širší metlou to jde lépe, u Kenwoodu K-metla.

Těsto si poté přendáme na lehce pomoučený vál a rychle propracujeme.

Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme alespoň na hodinu do lednice.

Po vytažení opět rychle propracujeme, bude se nám s těstem lépe pracovat a nebude se lámat. Rozdělíme si ho na menší části, jednu budeme zpracovávat a zbytek necháme chladit v lednici.

První kousek si vyválíme na lehce pomoučeném stole na tloušťku asi 3mm. Vykrájíme tvary, u poloviny vykrojíme i středy.

Linecké přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Tady nám pomůže třeba nerezová stěrka.

Pečeme v rozpálené troubě na 170 °C zhruba 12 minut. Řiďte se zkušeností s vlastní troubou, pečte, než budou konečky tvarů mírně růžovět.

Po vyndání z trouby necháme linecké ještě chvíli na plechu, aby ztuhlo, pak sundáme.

Marmeládou nebo povidly můžeme opatrně slepovat hned po vychladnutí. Dáváme pozor, abychom moc netlačili, linecké je křehké.

Uložíme do chladu.

Z výše uvedených ingrediencí připravíme 4 plechy lineckého.

Foto: Adveni
  • recept Linecké makové
  • recept Linecké makové