RECEPTY ADVENI

Linecké klasické

Bez lepku Bez sóji

Linecké klasické
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Linecká kolečka patří v Čechách k nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví. A nejen vánočního, vždyť linecké se peče i na Velikonoce a v některých rodinách prostě jen tak. Toto cukroví má kořeny v rakouských Linzer Augen – lineckých očích. Sladká linecká kolečka se v době Rakouska-Uherska rozšířila po celé monarchii a tedy i do Čech. Rakouské linecké „oči“ jsou ale větší než naše vánoční cukroví, obvykle mají průměr 8–10 cm. A zatímco v našem horním lineckém kolečku je vykrojen jeden otvor, v Rakousku to mohou být i otvory tři, poskládané do tvaru trojúhelníku. Jak u nás, tak u našich sousedů, je horní kolečko spojeno se spodním kyselkavým džemem, jenž výborně doplňuje sladkou chuť tohoto cukroví. Vyzkoušejte také a linecké čokoládovélinecké makové.

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s moučkovým cukrem. Přidáme strouhanou citronovou kůru a zlehka promícháme.

Poté do sypké směsi zapracujeme studené máslo, vejce, citronovou šťávu a kůru. Hněteme, dokud se všechny přísady nespojí v hladké těsto.

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň 2 hodiny, nejlépe však do druhého dne. Poté těsto vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrajujeme kolečka – polovinu s otvorem a polovinu bez otvoru. Kolečka rovnáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu cca 10 minut.

Vychladlá kolečka slepujeme marmeládou a obalujeme v moučkovém cukru.

Z výše uvedených ingrediencí upečeme 80 koleček, tedy po slepení dostanete 40 kousků cukroví.

 

Video recept zde
Jak linecké ze Žluté směsi připravuje Zdeňka Piklová
Foto: Adveni
  • recept Linecké klasické
  • recept Linecké klasické
  • recept Linecké klasické
  • recept Linecké klasické