RECEPTY ADVENI

Letní dortík s borůvkami

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Letní dortík s borůvkami
Čiroková mouka 250 g
Hlavní přísada
Čiroková mouka 250 g
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Korpus

Krém

Ostatní

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Borůvky patří mezi ovoce s jedním z největších obsahů antioxidantů a jsou balzámem pro náš imunitní systém. Když se spojí s protizánětlivým čirokem a kokosovým vytvoří neodolatelný bezlepkový a bezmléčný dort, který pohladí na duši i na těle.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Připravíme si dortovou formu o průměru 22 cm.

Oddělíme bílky od žloutků a bílky se špetkou soli vyšleháme na pěnu. Žloutky smícháme s panelou a kokosovým olejem. Směs vmícháme opatrně do bílkové pěny. Smícháme mouku s hraškou a práškem do pečiva a směs vmícháme do tekuté směsi. Přesuneme do formy, uhladíme a pečeme 12–14 minut. Necháme vychladnout.

Po vychladnutí potřeme marmeládou a připravíme krém. V mléce rozšleháme puding a dáme vařit. Jakmile začne mléko vřít, povaříme cca 2 minutky do vytvoření hustého krému. Za stálého míchání přesuneme do misky a za občasného míchání necháme lehce vychladnout. Vmícháme kokosový olej a dle chuti také agave sirup. Krém rozetřeme na připravený korpus, posypeme borůvkami (či jiným ovocem) a necháme chladit v lednici.

Po vychlazení si v citrónové vodě (či řídké šťávy z ovoce atd) rozpustíme 5 g agar prášku a za stálého míchání přivedeme k varu. Sejmeme a necháme lehce vychladnout. Jakmile nám začne agar trochu tuhnout, ale bude stále tekutý, od středu nalijeme na připravený dort. Necháme v lednici do podávání.