RECEPTY ADVENI

Lehký letní dort s ovocnou pěnou

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Lehký letní dort s ovocnou pěnou

Hlavní přísady

Kokosová mouka 250 g
Kokosová mouka 250 g
Koupit
Tapiokový škrob 250 g
Tapiokový škrob 250 g
Koupit
Radka Vrzalová

Autor receptu

Zkouším, kam až mě bezlepkové mouky „pustí“. Ráda přetvářím staré a zaprášené recepty mé prababičky do moderní a hlavně bezlepkové formy.

Ingredience

Sušenkový kakaový korpus

Tvarohová pěna

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Kousek tohoto letního dortu si dejte bez výčitek. Kokosový korpus krásně dotáhne chuť tvarohové ovocné pěny, podpořené lehkostí želatiny.

1. Troubu vyhřejeme na 160 °C. Do dortové formy vložíme pečící papír, formu uzavřeme a okraje po obvodu odstřihneme, tak abychom uvnitř měli pokryté dno a přesah papíru venku byl jen 0,5–1 cm. Smícháme sypké suroviny na sušenkový korpus přidáme nastrouhaný tuk a vytvoříme těsto, které rukou upěchujeme a rozprostřeme do formy a do boků (můžeme si pomoci lžící). Propícháme vidličkou. Korpus dáme zapéct na cca 20–25 minut. Po upečení formu vyndáme a necháme i s korpusem úplně vychladnout.

2. Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme nabobtnat cca 5–10 minut. 100 ml mléka ohřejeme v hrnečku a odstavíme z plamene, přidáme vyždímanou želatinu a metličkou ji v mléce rozmícháme. Necháme chvilku zchladnout. Ovoce rozmixujeme a propasírujeme přes jemné síto, abychom se zbavili peciček apod.

3. Studenou smetanu ušleháme. V míse promixujeme vzniklé ovocné pyré, cukr, citronovou kůru a šťávu, tvaroh a želatinou rozpuštěnou v mléce. Zlehka vmícháme ušlehanou smetanu. Ovocnou směs vlijeme na sušenkový základ a necháme v lednici vychladnout nejlépe do druhého dne.

4. Dort uvolníme z boků formy pomocí kulatého nože, opatrně odstraníme boční formu a dort dozdobíme čerstvým ovocem, bylinkami příp. pocukrujeme.