RECEPTY ADVENI

Langoše

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Langoše
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na těsto

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Langoše se prodávají výhradně v malých stáncích s rychlým občerstvením. „Fast foody“ si často automaticky spojujeme s kalorickými pokrmy. Nutno říct, že v případě langošů, oprávněně. Takže pokud se zrovna snažíte o redukci váhy, stánku s langoši se vyhněte, jinak Vás zaručeně „dostanou“. Vůně smažené kynuté „placky“ a česneku je natolik lákavá, že odolá málokdo. V Česku jsou langoše nejčastěji potřeny česnekem, kečupem a posypané strouhaným sýrem eidamem, případně vynecháváme některou z těchto ingrediencí. V domovině langošů, Maďarsku, je nejoblíbenější trojkombinace česnek, zakysaná smetana a strouhaný sýr. To, co je činí tak kalorickými, je především jejich příprava. Smaží se totiž ve velkém množství oleje. Nebylo tomu tak vždy. Původně se připravovaly z chlebového těsta, které zbylo, když se na statku pekl chléb, a opékaly se v blízkosti plamenů z pece. Odtud také pramení jejich název, maďarsky se plamen řekne „láng“. Langoše už dávno překonaly maďarské hranice a kromě Čechů a Slováků si na nich rádi pochutnají i Chorvati, Srbové, Bulhaři a Rumuni. V Rakousku se s nimi setkáte například v zábavním parku Prátr. Snadno, a navíc za pár korun, si je usmažíte nebo ufritujete i doma. Takže pokud si chcete pořádně „kaloricky zahřešit“, jsou langoše ta správná volba. Jinak tento recept rychle přeskočte!

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažné vody, přidáme cukr, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, sůl, olej, zbytek vody a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.

Z vykynutého těsta si lžící či stěrkou namočenou v oleji odkrajujeme kousky těsta, které lehce propracujeme a prsty jemně roztáhneme na olejem vymazaném talířku do tvaru langoše. Langoše děláme menší, větší by se nám špatně sundávaly a trhaly by se. Při práci s těstem nepoužíváme mouku (na podsypání ani tvarování), rychle se v pánvičce přepaluje.

V pánvičce rozpálíme větší vrstvu oleje. Nachystanou placičku těsta ihned dáváme do pánvičky a smažíme z každé strany cca 1–2 minuty – nesmažíme příliš zprudka, langoše by tak rychle ztmavly a nebyly by křupavé. Po usmažení je necháme okapat na kuchyňské papírové utěrce nebo papírovém ubrousku, odstraní se tak přebytečný olej.

Poté langoše potřeme česnekem utřeným s trochou soli a oleje, kečupem, posypeme nastrouhaným sýrem a podáváme.

Z výše uvedených surovin usmažíme asi 15 menších langošů.

Přípravu langošů ze Zelené natočila Zdeňka Piklová
Foto: Lenka Jurečková
  • recept Langoše
  • recept Langoše