RECEPTY ADVENI

Labutě

Bez lepku Bez sóji

Labutě
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na těsto

Na krém

Na posypání

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Cukrářské umění lahodí chuti, ale umí vykouzlit i dokonalý estetický zážitek. Croquenbouche – profiterolky vyskládané do tvaru pyramidy ve Francii a Itálii zdobí takové události jako je svatba, křtiny a první příjímání. I naše žloutkové věnečky jsme vyskládali do efektního dortu. A co svým bohatýrstvím může zastínit poctivé české karamelové větrníky? Jedině maxi větrník – dort! Odpalované těsto umožňuje tvořit umělecká díla, nad kterými přechází zrak. A nejlepší na tom je, že ačkoliv to vypadá, že tyto dezerty jsou dílem skutečným cukrářských mistrů, nejsou vůbec tak složité! Stačí dobrý návod a trocha trpělivosti. Pak stvoříte i půvabné a vznešené labutě. Těžko si představit romantičtější dezert. Obzvláště pokud tato ladná zvířata ztvárníte při páření. Ne, nelekejte se, neocitli jste se v jiném žánru. Stále tvoříme z odpalovaného těsta. Totiž labutě si při páření navzájem zobákem probírají peří, dotýkají se krky a tak vzniká symbolický obrazec ve tvaru srdce. Právě tak je můžete naaranžovat i vy! Pak už jen pozorujte, co pohled na ně vyvolá u vašich hostů. Někdy je to úsměv, jindy úžas, nebo dojetí. No, a kdyby se labutě přece jen nepodařily, pochlubíte se úžasnými dinosaury. Labutě naplníme moderním jednoduchým pudinkovým krémem. Příprava polevy zde odpadá, budeme pouze posypávat moučkovým cukrem, je bílý právě jako labutí peří.

Z výše uvedených surovin připravíme 6 labutí.

Pudinkový krém

Z celkového množství mléka si odlijeme asi 100 ml, ve kterých dobře rozmícháme oba pudinkové prášky. Zbytek mléka dáme vařit. Jakmile je mléko horké, vlijeme do něho mléko s rozmíchanými pudinkovými prášky. Po zhoustnutí za stálého míchání vaříme zhruba 2 minuty. Uvařený pudink přendáme do vyšší nádoby a položíme na něj potravinovou fólii, aby se na povrchu neutvořil škraloup. Pudink necháme zchladnout na pokojovou teplotu.

Máslo vytáhneme z lednice, aby mělo také pokojovou teplotu.

Pudink rozšleháme v robotu a postupně, po kouscích, do něj zašleháme máslo.

Nakonec vmícháme cukr dle chuti.

Těsto na labutě

Do hrnce nalijeme vodu, přidáme na kostičky nakrájené máslo a pomalu přivedeme k varu.

Když začne voda vařit, odstavíme hrnec z plotny a sůl a veškerou směs PASTA & GNOCCHI do něj vsypeme naráz v jedné dávce a důkladně rozmícháme vařečkou.

Pak hrnec vrátíme zpět na plotnu, kde jsme nastavili střední teplotu. Pomalu vaříme a mícháme, až se těsto začne odlepovat od stěn hrnce. Ještě chvilinku odpalujeme, dokud se na dně hrnce nezačne těsto přichytávat a nevytvoří na něm tenkou vrstvu (odpalování těsta nebude trvat ani 2 minuty).

Odpálené těsto vyklopíme do jiné nádoby, nejlépe do mísy robota, a necháme chvilku promíchávat. Těsto necháme promíchávat, dokud nebude pouze lehce teplé (zhruba 40 °C). Za stálého míchání pak postupně zašleháme jedno vejce po druhém a to tak, že robota nastavíme na střední rychlost. Pokud by robot šlehal příliš rychle, těsto by pouze vyhazoval na stěny mísy, pokud je rychlost míchání zase příliš pomalá, metla před sebou pouze tlačí kousky těsta, které se s vejci špatně spojí. V obou případech vznikají hrudky. Při správné rychlosti se kousky těsta s vajíčkem spojí a těsto se táhne za metlou. Než se vše spojí, trvá to asi 4–5 minut. Těsto pak bude mít konzistenci zhruba jako tvaroh. Pokud se přeci jen v těstě vytvoří jemné hrudky, můžeme ho projet tyčovým mixérem.

Labutě

Těsto dáme do cukrářského sáčku zakončeného větší – hodně otevřenou kovovou špičkou. Zcela stačí rovná špička s kulatým otvorem. Na plech vyložený pečícím papírem stříkáme plné oválky – budoucí trupy našich labutí. A pak „esíčka“ – či tvary podobné číslici 2, to budou labutí krky.

Mezi jednotlivými kousky těsta necháváme dostatečné rozestupy. Před vložením do trouby těsto na plechu ještě postříkáme vodou z rozprašovače.

Pečení a dokončení labutí

Troubu rozpálíme na 200 °C, program horní a dolní ohřev (klasicky spodní a vrchní spirálu). Po vložení do trouby teplotu stáhneme na 190 °C. Pečeme cca 30 minut. Po několika minutách se těsto zvedne a „zrůžoví“. Troubu po celou dobu pečení neotevíráme.

Upečené oválky i „esíčka“ necháme vychladnout na mřížce.

Vychladlé oválky podélně rozkrojíme a vrchní části ještě podélně rozpůlíme.

Na spodní části naneseme cukrářským sáčkem připravený pudinkový krém, vmáčkneme do něj upečená „esíčka“ jako krky s hlavičkami a pak do krému lehce vmáčkneme rozpůlené vršky jako křidélka.

Hotové labutě lehce pocukrujeme.

Foto: Adveni
  • recept Labutě
  • recept Labutě
  • recept Labutě