RECEPTY ADVENI

Kynutý závin s jablky a ořechy

Bez lepku Bez sóji

Kynutý závin s jablky a ořechy

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Koupit
Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES (dříve Simply Adveni) 750 g
Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES (dříve Simply Adveni) 750 g
Koupit
Stáňa Hartová

Autor receptu

K domácímu pečení ji před časem přivedla láska. Láska k muži, který má intoleranci na lepek, láska k sobě sama, když hledala vhodnou terapii, láska k bezlepkovému kvásku, který si sama vypěstovala, láska k Adveni, když zjistila, jak krásně se s ní peče, láska k…

Ingredience

Také budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

V míse smícháme všechny suroviny na těsto a hněteme minimálně 5 minut. Můžeme si pomoci ručním elektrickým hnětačem nebo robotem.

Těsto zakryjeme igelitem a necháme na teplém místě cca 40 minut kynout. Těsto musí viditelně zvětšit svůj objem.

Na lehce pomoučeném vále vyválíme obdélník cca 30×40 cm. Při válení na těsto příliš netlačíme.

Na vyválené těsto rozprostřeme namleté ořechy, nastrouhaná jablka a posypeme skořicovým cukrem (popřípadě rozinkami). Necháme si cca 2 cm volné okraje na všech stranách.

Okraje obdélníku potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem a zarolujeme závin. Nejprve přehneme kratší strany dovnitř, aby nám náplň nevypadávala při rolování ven, a následně od bližší delší strany opatrně rolujeme. Na těsto příliš netlačíme, ale snažíme se, aby nám pod ním nevznikala mezera.

Zarolovaný závin opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, závin uložíme „švem“ dolů. Z pečícího papíru vytvoříme jakési „korýtko“, aby nám závin kynul do výšky a ne do šířky. Zastříkneme vodou z rozprašovače, zakryjeme igelitem tak, aby se nedotýkal těsta (můžeme použít čistý sáček do odpadkového koše) a necháme znovu cca 35 minut kynout.

Mezi tím si rozpálíme troubu na maximum a na spodní rošt vložíme „starý“ plech na vodu.

Závin potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem, vložíme do rozpálené trouby a do „starého“ plechu nalijeme cca 0,5 l horké vody. POZOR na vzniklou páru! Troubu rychle zavřeme.

Pečeme na maximum 5 minut.

Následně troubu vyvětráme, vyndáme „starý“ plech, snížíme teplotu na 175 °C a pečeme dalších cca 30 minut do zlaté barvy. Je potřeba si to hlídat, každá trouba peče jinak. Pokud nám závin rychle hnědne, můžeme jej před koncem pečení přikrýt alobalem.

Upečený závin přendáme na mřížku, kde jej necháme vychladnout. Můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Kynutý závin s jablky a ořechy