RECEPTY ADVENI

Kynutý závin plněný tvarohem a meruňkami

Bez lepku Bez sóji

Kynutý závin plněný tvarohem a meruňkami
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Další kynutá klasika, která nesmí chybět. Kombinace tvaroh + meruňky v efektním závinu!

Bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS v míse kuchyňského robotu smícháme s práškem do pečiva a bambusovou vlákninou. V této suché směsi utvoříme důlek, do kterého nadrobíme droždí, posypeme ho trochou cukru, zalijeme 50 ml teplé vody a necháme vzejít kvásek. Po vzejití kvásku přidáme do mísy zbylou vodu, vejce, zbytek cukru, sůl, rozpuštěné máslo a v robotu vypracujeme vláčné těsto (necháme hníst alespoň pět minut). Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout 50–60 minut.

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh vyšleháme s cukrem, vanilkovým pudinkovým práškem a vejcem.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a překládáním ho propracujeme. Z těsta vyválíme obdélník, potřeme ho tvarohovou náplní, na kterou rozprostřeme kousky meruněk. Zavineme.

Závin přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, pomašlujeme ho rozšlehaným vejcem a necháme asi 15 minut odpočívat.

Pečeme na 170 °C po dobu 35–40 minut, z toho prvních 10 minut pečeme závin nezakrytý, dalších 15 minut zakryjeme alobalem lesklou stranou nahoru, aby se závin z vrchu nepřipaloval, poté alobal odstraníme a závin dopékáme do zlatova.

Upečený závin přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Poté ho pocukrujeme.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Kynutý závin plněný tvarohem a meruňkami
  • recept Kynutý závin plněný tvarohem a meruňkami
  • recept Kynutý závin plněný tvarohem a meruňkami
  • recept Kynutý závin plněný tvarohem a meruňkami