RECEPTY ADVENI

Kynutý táč s tvarohem a ovocem

Bez lepku Bez sóji

Kynutý táč s tvarohem a ovocem
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na drobenku

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Lidé si pod výrazem táč často představují nejrůznější koláče. U nás na jižní Moravě rozumíme táčem koláč, který je kynutý, s ovocem a drobenkou. Zkrátka přesně takový jako je právě tento.

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme 2 lžičky cukru, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS smícháme se solí, zbytkem cukru a prosejeme. Přidáme vanilkový cukr, zbytek mléka, máslo, žloutek a vzešlý kvásek. V kuchyňského robotu necháme zpracovávat na vláčné těsto alespoň 5 minut. Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě vykynout.

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh vyšleháme s moučkovým cukrem a vanilkovým pudinkovým práškem.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, rozválíme ho do tvaru obdélníku a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto na plechu roztáhneme co nejvíce do okrajů, natřeme tvarohovou náplní a poklademe ovocem.

Na závěr posypeme drobenkou a dáme péct.

Pečeme na 180 °C po dobu 40–45 minut.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Kynutý táč s tvarohem a ovocem
  • recept Kynutý táč s tvarohem a ovocem
  • recept Kynutý táč s tvarohem a ovocem