RECEPTY ADVENI

Kynuté sladké – koláče, buchty, rohlíčky, vánočky, mazance, …

Bez lepku Bez sóji

Kynuté sladké – koláče, buchty, rohlíčky, vánočky, mazance, …
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Alžběta Švorcová

Autor receptu

Sladký život bez lepku: Osvědčené recepty na domácí koláče, dorty, dezerty a slané pečivo. První české vydání. Praha: Nakladatelství Slovart, 2015. ISBN 978-80-7391-226-0.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Kynuté těsto je výzvou i v případě, že pečete z pšeničné mouky. Do hry vstupuje řada faktorů – teplota vstupních surovin, kvalita droždí, podmínky kynutí apod. A co teprve, když se chcete pustit do kynutého těsto z bezlepkové mouky. První pokusy nemusí dopadnout zrovna nejlépe.

Základní recept na kynuté těsto na koláče z modré směsi SIMPLY ADVENI nám pomohla nazkoušet Alžběta Švorcová (autorka knihy Sladký život bez lepku a FB @MarySladkáMary). Každá bezlepková mouka či směs se chová trochu jinak a vyžaduje odlišný poměr surovin. Recept na kynuté těsto, který vám zde předkládáme, je vyzkoušený přímo ze směsi SIMPLY ADVENI a funguje perfektně. Obrovské díky Alžbětě – kynuté moučníky teď pro vás budou hračkou.

1. V malém hrnečku smícháme cukr krupici s vanilkovým cukrem a rozdrobíme na ně kostku droždí. Vlažné mléko smícháme se smetanou a přilijeme do hrnečku. Směs pečlivě rozmícháme lžičkou na řídkou kašičku a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

2. Do mísy vsypeme směs SIMPLY ADVENI se špetkou soli. V mouce uděláme důlek, do kterého umístíme žloutek a vzešlý kvásek. Vařečkou začneme promíchávat těsto a postupně přiléváme olej. Těsto zpracováváme, dokud není pěkně hladké a vláčné. Pokud chceme ušetřit síly, necháme za sebe pracovat kuchyňského robota.

3. Na rozdíl od klasického kynutého těsta z pšeničné mouky nenecháváme bezlepkové těsto dále kynout v míse, ale rovnou s ním pracujeme. Vytvarujeme koláč na plech, kulaté koláčky nebo čtverce jako základ pro plněné buchty. Ty pak necháme kynout na plechu zhruba hodinu.

4. Po uplynutí tohoto času moučník dokončíme. V případě ovocného koláče na plech obložíme bohatě ovocem a posypeme droben-kou. V případě koláčků či buchet plníme oblíbenou náplní – tvarohem, mákem, povidly apod.

5. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, dokud těsto nemá krásně zlatavou barvu.

(přiložené foto je pouze ilustrační)