RECEPTY ADVENI

Kynuté sladké – koláče, buchty, rohlíčky, vánočky, mazance, …

Bez lepku Bez sóji

Kynuté sladké – koláče, buchty, rohlíčky, vánočky, mazance, …
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI
Alžběta Švorcová

Autor receptu

Sladký život bez lepku: Osvědčené recepty na domácí koláče, dorty, dezerty a slané pečivo. První české vydání. Praha: Nakladatelství Slovart, 2015. ISBN 978-80-7391-226-0.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Kynuté těsto je výzvou i v případě, že pečete z pšeničné mouky. Do hry vstupuje řada faktorů – teplota vstupních surovin, kvalita droždí, podmínky kynutí apod. A co teprve, když se chcete pustit do kynutého těsto z bezlepkové mouky. První pokusy nemusí dopadnout zrovna nejlépe. Dodnes se u nás v rodině traduje historka o mém prvním pečení Honzových buchet, kdy se z malých úhledných kostek stala jedna jediná, zato olbřímí. Abychom vás podobných přešlapů ušetřili, vyvinuli jsme „modrou“ bezlepkovou směs na pečení, která je určena přímo na kynutá těsta.

Základní recept na kynuté těsto na koláče z modré směsi SIMPLY ADVENI nám pomohla nazkoušet Alžběta Švorcová (autorka knihy Sladký život bez lepku a FB @MarySladkáMary). Každá bezlepková mouka či směs se chová trochu jinak a vyžaduje odlišný poměr surovin. Recept na kynuté těsto, který vám zde předkládáme, je vyzkoušený přímo ze směsi SIMPLY ADVENI a funguje perfektně. Obrovské díky Alžbětě, díky které pro vás kynuté moučníky budou hračkou.

V malém hrnečku smícháme cukr krupici s vanilkovým cukrem a rozdrobíme na ně kostku droždí. Vlažné mléko smícháme se smetanou a přilijeme do hrnečku. Směs pečlivě rozmícháme lžičkou na řídkou kašičku a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Do mísy vsypeme směs SIMPLY ADVENI se špetkou soli. V mouce uděláme důlek, do kterého umístíme žloutek a vzešlý kvásek. Vařečkou začneme promíchávat těsto a postupně přiléváme olej. Těsto zpracováváme, dokud není pěkně hladké a vláčné. Pokud chceme ušetřit síly, necháme za sebe pracovat kuchyňského robota.

Na rozdíl od klasického kynutého těsta z pšeničné mouky nenecháváme bezlepkové těsto dále kynout v míse, ale rovnou s ním pracujeme. Vytvarujeme koláč na plech, kulaté koláčky nebo čtverce jako základ pro plněné buchty. Ty pak necháme kynout na plechu zhruba hodinu.

Po uplynutí tohoto času moučník dokončíme. V případě ovocného koláče na plech obložíme bohatě ovocem a posypeme drobenkou. V případě koláčků či buchet plníme oblíbenou náplní – tvarohem, mákem, povidly apod.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě, dokud těsto nemá krásně zlatavou barvu.

(přiložené foto je pouze ilustrační)