Kynuté muffiny s povidly
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na plnění
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Jedná se o rychlou variantu namísto koláčů. Tyto kynuté muffiny jsou určené především na velikonoční svátky, připomínají totiž malé mazanečky. Jsou rychlé na přípravu i na uspokojení chuti, poslouží také jako skvělé pohoštění pro přátele a to nejen o svátcích jara. Muffiny můžeme druhý den vložit na pár vteřinek do mikrovlnky, ohřát je, budou jako zrovna vytažené z trouby. Moji lepkáči nepoznali, že jsou bez lepku.
Nejprve si nachystáme z vlažného mléka, trochy cukru a droždí kvásek.
V míse smícháme směs, rozpuštěné máslo, zbytek cukru, žloutky, rum, špetku soli a smetanu, pak přidáme bublající kvásek a vyhněteme vláčné jemné těsto, které necháme na teplém místě cca 50 minut kynout pod utěrkou, igelitem nebo poklopem, aby neoschlo.
Vykynuté těsto několikrát přeložíme a pak ho rozválíme na cca 2 mm tenoučký plát. Z tohoto plátu vykrajujeme kolečka, která plníme lžící povidel, balíme a švy dolů vkládáme do muffinových košíčků. Na povrchu je potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka a posypeme plátky mandlí.
Troubu rozpálíme na 200 °C. Pečeme prvních 5 minut na 200 °C, pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme. Že jsou muffiny upečené poznáme podle barvy.
Pozor, povidla uvnitř jsou vařící, proto je třeba nechat muffiny vychladnout.
Z výše uvedených surovin upečeme cca 16 muffinů.