RECEPTY ADVENI

Kváskový chléb ze směsi SIMPLY ADVENI

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Kváskový chléb ze směsi SIMPLY ADVENI
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Ráda objevuje nové a neobvyklé suroviny a zkouší, jak se dají použít ve vaření a pečení bez lepku. Vaří a peče po víc než čtyřicet let, z toho přes deset let bezlepkově.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Abychom vás přesvědčili, že naše „MODRÁ“ směs je skutečně univerzální a vhodná k přípravě jakéhokoliv kynutého pečiva, požádali jsme Alex Brunnerovou, zkušenou a ostřílenou „bezlepkovou pekařku“ a odbornici na kvasové pečivo, aby pro nás vytvořila a nazkoušela recept na kváskový chléb ze směsi SIMPLY ADVENI. Postup je opravdu jednoduchý, jen je potřeba se obrnit trpělivostí, protože příprava na samotné pečení je o něco zdlouhavější. Odměnou vám však bude nádherně nadýchaný chléb, který zabalený v utěrce vydrží čerstvý i několik dnů.

1. fáze

V první fázi smícháme v míse 200 g směsi SIMPLY ADVENI, 200 ml vlažné vody a aktivní kvásek*. Takto vzniklou směs necháme na kuchyňské lince v pokojové teplotě 5–7 hodin prokvasit. Že těsto „pracuje“, poznáme tak, že se na povrchu začnou objevovat bublinky.

2. fáze

Ve větší míse smícháme dohromady 300 g směsi SIMPLY ADVENI, sůl, kmín a 250 ml vody. Do tohoto těsta zapracujeme prokvašenou směs z I. fáze. Umícháme těsto, které přesuneme do formy na chléb vymazané olejem a uhladíme.

Necháme kynout, dokud hmota nezdvojnásobí svůj objem. Připravte se, že to potrvá dalších 4,5–5 hodin.

Po vykynutí chléb nahoře nařízneme, aby vznikly působivé zářezy. Poté vložíme i s formou do studené trouby a na dno trouby umístíme plech s vodou. Zapneme troubu na 250° C a necháme postupně zahřívat. Mělo by trvat cca 20 minut, než trouba dosáhne požadované teploty. Pečeme 20 minut při teplotě 250° C, poté teplotu snížíme na 200° C, vyjmeme plech s vodou a dopékáme dalších 30 minut.

Na závěr chléb vyklopíme z formy na plech a dopékáme ještě cca 20 minut, dokud se nevytvoří kůrka a test špejlí neprokáže, že je chléb propečený.

 

* Aktivní kvásek si můžeme sami vypěstovat (návod najdeme na internetu), nebo ho od někoho získat (viz. např. mapa kvásků na stránce www.pecempecen.cz).