RECEPTY ADVENI

Kváskový chléb se slaninkou

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Kváskový chléb se slaninkou

Hlavní přísady

Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES (dříve Simply Adveni) 750 g
Bezlepková směs na chlebové a tmavé pečivo BREADS & BAGUETTES (dříve Simply Adveni) 750 g
Koupit
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Koupit
Stáňa Hartová

Autor receptu

K domácímu pečení ji před časem přivedla láska. Láska k muži, který má intoleranci na lepek, láska k sobě sama, když hledala vhodnou terapii, láska k bezlepkovému kvásku, který si sama vypěstovala, láska k Adveni, když zjistila, jak krásně se s ní peče, láska k…

Ingredience

Na rozkvas

Na těsto

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Na rozkvas v míse důkladně promícháme suroviny, přikryjeme igelitem (např. nepoužitým sáčkem do odpadkového koše) a necháme kynout cca 10–12 hodin.

Na těsto smícháme všechny suroviny, kromě slaniny, a hněteme minimálně 5 minut do hladka, ideálně ručním hnětačem nebo v robotu. Vody dáme nejprve 220 ml. Pokud bude těsto příliš hutné, můžeme vodu ještě přidat. Neměli bychom však přesáhnout celkových 240 ml, jinak bude těsto příliš řídké. Těsto necháme v míse, kterou přikryjeme igelitem, cca 3 hodiny odpočívat.

Mezi tím si nakrájíme slaninu na drobné kostičky (cca 1×1 cm) a na suché pánvi zlehka vyškvaříme. Slaninu přendáme na papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný tuk, a necháme vychladnout.

Připravíme si vysypanou ošatku.

Odpočinuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, kde jej zpracujeme tzv. překládáním. Těsto ohneme od okraje ke středu, otočíme o 90°, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90°. Tento postup několikrát zopakujeme. Při tom do těsta zapracujeme kostičky vyškvařené slaniny.

Finálně těsto zpracujeme do bochánku, který vložíme do připravené ošatky. Ošatku přikryjeme igelitem a těsto v ní necháme kynout v závislosti na okolní teplotě 3–5 hodin. Těsto musí viditelně zvětšit objem, pod lehkým tlakem prstu „pružit“.

Troubu nahřejeme na maximum, na spodní rošt si dáme „starý“ plech (pokud máte troubu s párou, postupujte tak, jak jste zvyklí)a zároveň do trouby vložíme nádobu nebo plech, na kterém budeme chléb péct (nádoba nebo plech musí být také rozpálené).

Nakynutý bochník vyklopíme na pečící papír, pod kterým máme sázecí prkénko. Zlehka jej ometeme od přebytečného škrobu a nařežeme. Zastříkneme vodou z rozprašovače, vložíme opatrně do rozpálené nádoby, nebo na rozpálený plech a do „starého“ plechu na spodním roštu vlijeme cca 1 litr horké vody. POZOR na vzniklou páru! Troubu rychle zavřeme.

Na maximum pečeme 15 minut.

Následně troubu vyvětráme, chléb znovu zastříkneme vodou z rozprašovače, vyndáme „starý“ plech a teplotu snížíme na 200 °C. Dopékáme 40 až 45 minut.

Doba pečení je pouze orientační, každý musí postupovat dle zkušeností se svou troubou. Že je chléb hotový, poznáme poklepem na spodní stranu bochníku. Pokud zní dutě, je upečený.

Upečený chléb přendáme na mřížku, kde jej necháme úplně vychladnout.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Kváskový chléb se slaninkou