Kváskový chléb
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Abychom vás přesvědčili, že naše „MODRÁ“ směs je skutečně univerzální a vhodná k přípravě jakéhokoliv kynutého pečiva, požádali jsme Alex Brunnerovou, zkušenou a ostřílenou „bezlepkovou pekařku“ a odbornici na kvasové pečivo, aby pro nás vytvořila a nazkoušela recept na kváskový chléb ze směsi BREADS & BAGUETTES. Postup je opravdu jednoduchý, jen je potřeba se obrnit trpělivostí, protože příprava na samotné pečení je o něco zdlouhavější. Odměnou vám však bude nádherně nadýchaný chléb, který zabalený v utěrce vydrží čerstvý i několik dnů.
1. fáze
V první fázi smícháme v míse 200 g směsi BREADS & BAGUETTES, 200 ml vlažné vody a aktivní kvásek*. Takto vzniklou směs necháme na kuchyňské lince v pokojové teplotě 5–7 hodin prokvasit. Že těsto „pracuje“, poznáme tak, že se na povrchu začnou objevovat bublinky.
2. fáze
Ve větší míse smícháme dohromady 300 g směsi BREADS & BAGUETTES, sůl, kmín a 250 ml vody. Do tohoto těsta zapracujeme prokvašenou směs z I. fáze. Umícháme těsto, které přesuneme do formy na chléb vymazané olejem a uhladíme.
Necháme kynout, dokud hmota nezdvojnásobí svůj objem. Připravte se, že to potrvá dalších 4,5–5 hodin.
Po vykynutí chléb nahoře nařízneme, aby vznikly působivé zářezy. Poté vložíme i s formou do studené trouby a na dno trouby umístíme plech s vodou. Zapneme troubu na 250° C a necháme postupně zahřívat. Mělo by trvat cca 20 minut, než trouba dosáhne požadované teploty. Pečeme 20 minut při teplotě 250° C, poté teplotu snížíme na 200° C, vyjmeme plech s vodou a dopékáme dalších 30 minut.
Na závěr chléb vyklopíme z formy na plech a dopékáme ještě cca 20 minut, dokud se nevytvoří kůrka a test špejlí neprokáže, že je chléb propečený.
* Aktivní kvásek si můžeme sami vypěstovat (návod najdeme na internetu), nebo ho od někoho získat (viz. např. mapa kvásků na stránce www.pecempecen.cz).