RECEPTY ADVENI

Křupavý rebelský knäckebrot

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Křupavý rebelský knäckebrot
Bezlepkový celozrnný chléb REBEL
Hlavní přísada
Bezlepkový celozrnný chléb REBEL
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Bezlepkově peče již dlouhé roky. Vyhlášené je její bezlepkové kváskové pečení. Specializuje se na celozrnné bezlepkové pečení. Její znalosti této problematiky jsou výjimečné. Je zakladatelkou a administrátorkou FB skupiny: Pečeme a vaříme (převážně) celozrnně bez lepku. Alex je autorka unikátní Rebelské kuchařky.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Knäckebrot má svůj původ ve Skandinávii. Údajně se zde vyráběl již před 1500 lety a to z celozrnné žitné mouky, inu na severu Skandinávie se pšenici nedařilo. K mouce se přidávala už jen sůl a voda. Vždyť knäckebrot byl původně považován za stravu chudého lidu. Pekl se pouze dvakrát do roka. Poprvé hned po sklizni a podruhé na jaře, s počátkem nových prací. Aby křupavé placky nezvlhly a nezplesnivěly, dělaly se v podobě kola s dírou uprostřed, takže je bylo možné navléknout na tyč a zavěsit nad pec. Dlouhá trvanlivost, nízká hmotnost, nenáročnost na skladování, výživové kvality, sytící schopnost. Tyto vlastnosti učinily z knäckebrotu oblíbenou potravinu vikinských námořníků, kteří si je brali na dlouhé výpravy po moři. Typický obdélníkový tvar získal knäckebrot až v roce 1927 dílem německé invence. Také jeho složení naznalo mnoha obměn a variací, vždyť dnes se z tohoto pokrmu chudého lidu stal reprezentant zdravého životního stylu. Do těsta se přidávají oříšky, semínka a zajímavé ochucení může zajistit koprové či celerové semínko, nebo koření jako je římský kmín či anýz. Jak váš rebelský křupavý knäckebrot ochutíte vy, je jen na vás. Do jídelníčku ho však zařaďte určitě. Inspirováno Stanley Ginsbergem, The Rye Baker: Knäckebrot.

Směs na bezlepkový celozrnný chléb REBEL smícháme s nasekanými ořechy či semínky. Zalijeme horkou vodou. Necháme vychladnout.

Pak přidáme sůl, prášek do pečiva, cukr a olej a vypracujeme vláčné těsto. Ze začátku se těsto lepí, propracováním se spojí.

Těsto si rozdělíme na 4 části.

Mezi dvěma papíry na pečení vyválíme každou část zvlášť na co nejtenčí a nejrovnoměrnější placku. Se spodním papírem přeneseme na pečící plech. Nařízneme (předkrojíme) si např. rádýlkem tvary, těsto propícháme vidličkou.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, program horko-vzduch, cca 25–30 minut.

Po upečení rozlámeme na předkrájené tvary a případně necháme ještě doschnout.

Líbíl se Vám tento rebelský recept? Stáhněte si celou Rebelskou kuchařku.

Foto: Adveni
  • recept Křupavý rebelský knäckebrot
  • recept Křupavý rebelský knäckebrot
  • recept Křupavý rebelský knäckebrot