RECEPTY ADVENI

Křehký koláč s hruškami na víně a marcipánem

Bez lepku Bez sóji

Křehký koláč s hruškami na víně a marcipánem
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tento koláč jistě nepatří do kategorie „rychlovky pro všední dny“. Když si ho však schováte pro slavnostní příležitost, čas a energie vložené do jeho přípravy se Vám mnohonásobně vrátí v komplimentech, které sklidíte od svých hostů. Důležité je nic neuspěchat a vinný sirup nechat patřičně zhoustnout. Jen tak vám sníh z bílků, do kterých se následně vmíchá, neklesne a uchová si potřebnou pevnost a lehkost zároveň. Rafinovanou kombinaci hrušek, marcipánu a vína doplňuje hřejivá skořice.

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s moučkovým cukrem a skořicí. Přidáme žloutek a vodu.

Dále přidáme studené máslo nakrájené na kostky a rychle prohněteme. Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské fólie (nebo např. do mikrotenového sáčku) a uložíme do lednice. Chladíme alespoň jednu hodinu.

Vychlazené těsto vyválíme (nejsnadněji mezi dvěma průhlednými fóliemi) a vyložíme jím formu, kterou jsme vytřeli máslem. Těsto na dně formy několikrát propíchneme vidličkou a předpečeme 10 minut v troubě, kterou jsme předehřáli na 200 °C program horkovzduch, při vložení těsta do trouby ale program změníme na spodní pečení. Formu umístíme do nejspodnějšího patra trouby.

Na náplň si nejdříve připravíme hrušky. Oloupeme je, rozpůlíme a zbavíme jádřinců. V hrnci svaříme červené víno, cukr a tyčinku skořice. Ve svařeném víně pak hrušky povaříme zhruba 8 minut. Hrušky vyjmeme a necháme okapat.

Pak si připravíme „sirup“ z červeného vína. Ze svařeného vína vyjmeme i skořicovou tyčinku a vaříme do zhoustnutí. Je třeba být trpělivý, bude to chvilku trvat.

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Za stálého šlehání přilijeme horký sirup z červeného vína. Sirup je třeba lít hned – horký právě dovařený, jinak nám v hrnci ztvrdne. A je skutečně třeba zároveň při tom šlehat, jinak se v bílkovém sněhu utvoří „sraženiny“ sirupu. Šleháme do tuha. Na závěr do vínového sněhu vmícháme nastrouhaný marcipán.

Předpečený korpus potřeme vínovým sněhem s marcipánem a poklademe hruškami, které jsme nakrájeli na osminky. Posypme mandlovými plátky.

Pozor, pečeme ve spodní části trouby vyhřáté na 150 °C cca 30 minut program horkovzduch. (Nepokládejte formu do střední části trouby! Nepečte na vyšší teplotu než je 150 °C!)

Foto: Adveni
  • recept Křehký koláč s hruškami na víně a marcipánem
  • recept Křehký koláč s hruškami na víně a marcipánem