RECEPTY ADVENI

Křehký koláč pomerančový s broskvemi

Bez lepku Bez sóji

Křehký koláč pomerančový s broskvemi
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Kateřina Lahoda

Autor receptu

Přece musí existovat způsob, jak zdravě hubnout či udržovat váhu, a přitom netrávit hodiny v kuchyni. Zkrátím to – existuje!

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Kombinace pomerančů s broskvemi vás možná zpočátku zarazí. Ale dejte jí šanci, překvapí vás, jak skvěle se obě příchutě navzájem doplňují. Kontrast obou chutí zjemňuje pudinková náplň. Originální pomerančový pudink u nás sice neseženete, ale když použijete citrónový a vmícháte do něho čerstvě ostrouhanou kůrou z bio pomeranče, rázem získá pomerančovou chuť i vůni.

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme se špetkou soli, moučkovým cukrem a mletými mandlemi. Přidáme žloutek. Dále přidáme studené máslo nakrájené na kostky. Rychle prohněteme. Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské fólie (nebo např. do mikrotenového sáčku) a uložíme do lednice. Chladíme alespoň jednu hodinu.

Vychlazené těsto vyválíme (nejsnadněji mezi dvěma průhlednými fóliemi) a vyložíme jím formu, kterou jsme vytřeli máslem. Těsto na dně formy několikrát propíchneme vidličkou a necháme ještě 15 minut odpočinout v chladničce. Z přebývajícího těsta vykrájíme lístečky (nebo jiné tvary).

Korpus pečeme v troubě, kterou jsme předehřáli na 180 °C, zhruba 15–20 minut, dokud nezíská zlatavý povrch. Vykrájené tvary pečeme na plechu potřeném máslem cca 5–10 minut.

Náplň připravíme takto. Pomeranč důkladně omyjeme pod horkou vodou a ostrouháme z něj kůru. Z mléka, cukru a pudinkového prášku připravíme hustý pudink dle návodu na obalu. Pudink za stálého šlehání ponorným mixérem (nebo metlou) chladíme. Do vlažného pudinku zašleháme změklé máslo. Nakonec do krému vmícháme nastrouhanou pomerančovou kůru.

Kompotované broskve scedíme a na sítku necháme dobře okapat. Čerstvé broskve spaříme horkou vodou, oloupeme, rozpůlíme a zbavíme pecky.

Korpus vytáhneme z trouby, necháme lehce zchladnout a ještě vlažný potřeme tenkou vrstvou pomerančového džemu. Poté necháme zcela vychladnout.

Mezitím si okapané broskve nakrájíme na tenké úhledné plátky. Plátky mandlí nasucho opražíme na pánvi dozlatova.

Vychladlý korpus naplníme pudinkovým krémem. Povrch poklademe plátky broskví, ozdobíme vykrájenými tvary a posypeme opraženými mandlemi. Na závěr můžeme lehce pocukrovat moučkovým cukrem.

Foto: Kateřina Lahoda
  • recept Křehký koláč pomerančový s broskvemi
  • recept Křehký koláč pomerančový s broskvemi