RECEPTY ADVENI

Křehký koláč perníkový s ořechovopovidlovou nádivkou a višněmi

Bez lepku Bez sóji

Křehký koláč perníkový s ořechovopovidlovou nádivkou a višněmi

Hlavní přísady

Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Koupit
Bezlepkové perníkové koření
Bezlepkové perníkové koření
Koupit
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na dokončení

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Milovníci perníku, pozor! Vykrajované perníčky zdobené cukrovou polevu, litý perník na plech, ovocné knedlíky sypané strouhaným perníkem, to všechno dobře znáte. Ale křehký mřížkový koláč? To je vyšší perníková liga! Povidlová náplň s ořechy, sušenými švestkami a rumem krásně ladí s perníkovým kořením, višně pak představují originální chuťový i zdobný prvek.

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) v míse smícháme se solí, cukrem, perníkovým kořením a kakaem. Přidáme žloutky, studené máslo, med a ručně vypracujeme těsto. Těsto přendáme na vál a znovu důkladně propracujeme do hladka.

Těsto rozdělíme na 2 části, zabalíme je do mikrotenových sáčků a na hodinu je dáme do lednice.

Jednu část těsta rozválíme na tenkou placku a vtlačíme do vymazané koláčové formy. Těsto na dně formy propíchneme na několika místech vidličkou a předpečeme ho 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C program horkovzduch.

Mezitím si nachystáme náplň. V hrníčku přivedeme k bodu varu povidla s mlékem, citronovou šťávou a rumem. Pak necháme vychladnout. Do vychladlé směsi přidáme ořechy a sekané švestky.

Předpečený vychladlý korpus vyplníme ořechovo-povidlovou nádivkou. Pak naskládáme mřížky a srdíčka, které jsme si vytvořili z druhé části těsta.

Pečeme cca 35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C program horkovzduch.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Křehký koláč perníkový s ořechovopovidlovou nádivkou a višněmi
  • recept Křehký koláč perníkový s ořechovopovidlovou nádivkou a višněmi
  • recept Křehký koláč perníkový s ořechovopovidlovou nádivkou a višněmi