RECEPTY ADVENI

Křehký koláč mřížkový s makovou náplní a malinami

Bez lepku Bez sóji

Křehký koláč mřížkový s makovou náplní a malinami
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Kombinace máku a malin není příliš obvyklá. Kdo se jí však nezalekne, bude mile překvapen nejen nevšední chutí moučníku, ale i jeho krásným vzhledem. Spojení křehkého korpusu, sladké makové náplně a mírně kyselých malin je perfektní. Mřížky pak koláči dodají slavnostní ráz.

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) v míse smícháme se solí a cukrem. Přidáme vejce, vychlazené máslo, citronovou šťávu, vodu a ručně vypracujeme těsto. Těsto přendáme na vál a znovu důkladně propracujeme do hladka.

Těsto rozdělíme na 2 stejné části. Zabalíme je do mikrotenových sáčků a na hodinu je uložíme do lednice.

Jednu část těsta rozválíme na tenkou placku a vtlačíme do vymazané koláčové formy. Těsto na dně formy propíchneme na několika místech vidličkou a dáme na 20 minut vychladit do lednice.

Mezitím si připravíme náplň. Do hrnce nasypeme mletý mák, přidáme mléko, máslo, cukr, citronovou kůru a šťávu a mletou skořici. Na středním plameni za stálého míchání vše svaříme do husté směsi. Poté přidáme zhruba ⅔ z celkového množství strouhanky a ještě chvíli povaříme.

Vychlazený korpus vyjmeme z lednice. Posypeme ho zbytkem strouhanky a vyplníme makovou náplní. Náplň posypeme malinami. Poté naskládáme mřížky, které vytvoříme z druhé části těsta. Mřížky potřeme rozšlehaným vejcem.

Pečeme 55 až 60 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Křehký koláč mřížkový s makovou náplní a malinami
  • recept Křehký koláč mřížkový s makovou náplní a malinami
  • recept Křehký koláč mřížkový s makovou náplní a malinami