RECEPTY ADVENI

Křehký koláč mandlový

Bez lepku Bez sóji

Křehký koláč mandlový

Hlavní přísady

Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Koupit
Rýžová mouka polohrubá 250 g
Rýžová mouka polohrubá 250 g
Koupit
Stáňa Hartová

Autor receptu

K domácímu pečení ji před časem přivedla láska. Láska k muži, který má intoleranci na lepek, láska k sobě sama, když hledala vhodnou terapii, láska k bezlepkovému kvásku, který si sama vypěstovala, láska k Adveni, když zjistila, jak krásně se s ní peče, láska k…

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na dokončení

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Mandle se při přípravě moučníků používají odedávna a mají tu moc pozvednout i docela obyčejný koláč do kategorie „slavnostní“. Tento recept je mandlemi napěchovaný. Křehký korpus zde slouží pouze jako podklad pro štědrou vrstvu mandlového krému, jehož základ tvoří lahodné mandlové máslo. Povrch koláče pak zdobí opražené mandlové lupínky.

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ), moučkový cukr, vanilkový cukr, sůl a studené máslo nakrájené na kousky dáme do mixéru a několikrát pulsně promixujeme, dokud nevznikne směs podobná žmolence.

Směs vysypeme na vál, přidáme citronovou kůru a vejce a rychle uhněteme těsto. S těstem se krásně pracuje a téměř nelepí. Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské fólie (nebo například do mikrotenového sáčku) a uložíme do lednice. Chladíme alespoň jednu hodinu.

Koláčovou formu vymažeme tukem. Vychlazené těsto vyválíme na placku o průměru 30 cm, ideálně mezi dvěma pečícími papíry, a pomocí pečícího papíru přeneseme do koláčové formy. Okraje těsta vytáhneme vzhůru a pevně přitiskneme prsty. Těsto potřeme marmeládou (džemem).

Na náplň vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny a vmícháme mandlový krém, rýžovou polohrubou mouku a mleté pražené mandle. Rozložíme na marmeládu (džem) a posypeme mandlovými plátky.

Pečeme ve spodní části trouby vyhřáté na 175 °C program horkovzduch cca 40 minut.

Necháme vychladnout ve formě.

Dort uchováváme pod poklopem nebo fólií, aby nevyschnul, a spotřebujeme do 2 až 3 dnů.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Křehký koláč mandlový
  • recept Křehký koláč mandlový