RECEPTY ADVENI

Křehký koláč linecký ozdobný

Bez lepku Bez sóji

Křehký koláč linecký ozdobný
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na dokončení

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Linecké je klasika. Ale i ta může mít řadu variant. U nás má nejčastěji podobu drobného cukroví slepovaného pikantní marmeládou s otvorem uprostřed. V sousedním Rakousku, odkud recept pochází, vykrajují z těsta větší tvary a otvorů, neboli očí (z německého Linzer Augen – linecké oči), do nich dělají hned několik. Tento linecký koláč je pak větší verzí „Lineckých očí“. Schválně, kolik jich na koláči napočítáte?

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme se špetkou soli, moučkovým cukrem a mletými mandlemi. Přidáme žloutek. Dále přidáme studené máslo nakrájené na kostky. Rychle prohněteme. Vzniklé těsto rozdělíme na dvě poloviny, zabalíme do potravinářské fólie (nebo např. do mikrotenového sáčku) a uložíme do lednice. Chladíme alespoň jednu hodinu.

První polovinu vychlazeného těsta vyválíme (nejsnadněji mezi dvěma průhlednými fóliemi) a vyložíme jím formu, kterou jsme vytřeli máslem. Necháme ještě 15 minut odpočinout v chladničce.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C program horkovzduch 13 minut.

Stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta, ale před pečením do korpusu vykrojíme např. hvězdičky, srdíčka. Zvolíme raději větší vykrajovátka.

První upečený korpus potřeme důkladně po celé ploše kyselkavou marmeládou. Nahoru položíme druhý upečený korpus, který jsme předem poprášili moučkovým cukrem.

Krájíme velmi opatrně, dort je skutečně křehký.

Foto: Adveni
  • recept Křehký koláč linecký ozdobný
  • recept Křehký koláč linecký ozdobný