RECEPTY ADVENI

Křehký „jakoby“ cheescake s jahodami

Bez lepku Bez sóji

Křehký „jakoby“ cheescake s jahodami
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Těsto

Náplň č. 1

Náplň č. 2

Dohotovení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Toto je lahodná a osvěžující variace na oblíbený cheescake. Hotové sušenky nahradil plnohodnotný křehký korpus s mandlemi. Krém má příjemně slanou chuť díky použitému sýru. Jahody na závěr jsou čistě dobrovolné, ale nutno říct, že koláč pozvednou nejen chuťově, ale i vizuálně. Postup vypadá složitě díky velkému množství kroků, ale jednotlivé náplně jsou z kategorie „zamíchám a jdu“ a zvládnou je i naprostí začátečníci.

Doporučujeme použít formu o průměru 26 cm pro vyšší koláč nebo 28 cm pro nižší koláč.

1. Směs BISCUITS & COOKIES smícháme s moučkovým cukrem a prosejeme na vál. Přidáme špetku soli. Poté do sypké směsi zapracujeme máslo a vejce. Hněteme, dokud se všechny přísady nespojí v hladké těsto (pro usnadnění práce můžeme použít též kuchyňský robot).

2. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň půl hodiny, nejlépe však do druhého dne.

3. Těsto vyválíme a přeneseme do formy. Propícháme vidličkou, zakryjeme pečícím papírem a zatížíme suchými luštěninami (cizrna, fazole, čočka). V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme cca 15 minut dozlatova. Vyndáme z trouby, odstraníme papír s luštěninami a necháme vychladnout.

4. Z tvarohu, sýra, vajec a medu připravíme hladký krém. Můžeme promíchat metličkou ručně, nebo použít ruční šlehač. Krém nalijeme na zchladlý korpus a dáme péct. Pečeme v troubě předehřátě na 160 °C zhruba 35–40 minut, dokud náplň ve všech částech koláče není pevná.

5. Promícháme zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem a natřeme na teplý koláč. Vrátíme do trouby a při 210 °C dopékáme ještě cca 5 minut. Hotový koláč necháme dobře vychladit.

6. Povrch vychlazeného koláče bohatě poklademe čerstvými jahodami. Pokud chceme, aby si jahody uchovaly déle hezký vzhled, zalijeme je želatinou připravenou dle návodu na obalu. Pro potřeby tohoto koláče budeme potřebovat 250 ml tekutiny a odpovídající množství želatiny.

7. Koláč podáváme dobře vychlazený.