RECEPTY ADVENI

Křehký jablečný koláč

Bez lepku Bez sóji

Křehký jablečný koláč
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Těsto

Náplň

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Když je řeč o ovocných koláčích, nesmí chybět jablková klasika. Variant na křehký jablečný koláč existuje nespočet a každá má něco do sebe. Ta naše kombinuje voňavá rozdušená jablíčka se skořicí a rozinkami v rumu s opečenými plátky jablek gratinovanými meruňkovým džemem. Recept může na první pohled působit složitě, ale nenechte se zastrašit. Je hotový během chvilky a výsledek vás ohromí.

Doporučujeme použít formu o průměru 24–26 cm.

1. Směs BISCUITS & COOKIES smícháme s moučkovým cukrem a prosejeme na vál. Přidáme špetku soli a citrónovou kůru. Poté do sypké směsi zapracujeme máslo. Hněteme, dokud se všechny přísady nespojí v hladké těsto (pro usnadnění práce můžeme použít též kuchyňský robot).

2. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň půl hodiny, nejlépe však do druhého dne.

3. Těsto vyválíme a přeneseme do formy. Uložíme opět do chladničky (můžeme krátce i do mrazáku) a necháme dobře vychladit.

4. Rozinky namočíme do rumu. Čtyři jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Na lžíci másla krátce podusíme strouhaná jablka s cukrem a skořicí, na závěr vmícháme rozinky v rumu. Poté směs přendáme do sítka a necháme nad miskou okapat.

5. Páté jablko neloupeme a nakrájíme ho na tenké plátky. Směs dušených jablek navršíme na vychlazené těsto a poklademe plátky posledního jablka. Lžíci meruňkové marmelády naředíme šťávou z dušených jablek a touto směsí potřeme vršek koláče.

6. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu cca 40 minut. Podáváme ještě teplý s kopečkem šlehačky, nebo vychlazený.