RECEPTY ADVENI

Křehký čokoládový koláč

Bez lepku Bez sóji

Křehký čokoládový koláč
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Těsto

Náplň

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Čokoholici, pozor! To si nemůže nechat ujít. Křehké těsto tentokrát slouží jen jako komparz, v hlavní roli se představuje nestydatě vydatná vrstva lahodné čokoládové náplně. Kdo to rád křupavé, přihodí navíc nějaký ten oříšek nebo ovoce, např. lyofilizované maliny. Narozeniny, křtiny, promoce… tenhle kousek posbírá Oskary ve všech kategoriích.

Doporučujeme použít formu o průměru 26 cm.

1. Směs BISCUITS & COOKIES smícháme s moučkovým cukrem a prosejeme na vál. Přidáme špetku soli. Poté do sypké směsi zapracujeme máslo a vejce. Hněteme, dokud se všechny přísady nespojí v hladké těsto (pro usnadnění práce můžeme použít též kuchyňský robot).

2. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň půl hodiny.

3. Těsto vyválíme a přeneseme do formy. Propícháme vidličkou, zakryjeme pečícím papírem a zatížíme suchými luštěninami (cizrna, fazole, čočka). V troubě vyhřáté na 180° C pečeme cca 8 minut. Vyndáme z trouby, odstraníme papír s luštěninami a necháme vychladnout.

4. V hrnečku rozpustíme máslo. Ve vodní lázni rozpustíme kvalitní hořkou čokoládu (50 % obsahu kakaa a více).

5. Vyšleháme vejce s cukrem. Za stálého šlehání přidáme obě smetany. Nakonec do hmoty lehce vmícháme zchladlé máslo a čokoládu.

6. Čokoládovou náplň nalijeme na předpečený korpus a při teplotě 180 °C pečeme po dobu cca 40 minut.

Čokoládovou náplň je možné ozvláštnit sekanými ořechy, mandlemi nebo např. ovocem sušeným mrazem.