RECEPTY ADVENI

Křehký cheescake s jahodami

Bez lepku Bez sóji

Křehký cheescake s jahodami
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Na těsto

Na náplň č. 1

Na náplň č. 2

Na dohotovení

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Toto je lahodná a osvěžující variace na oblíbený cheescake. Hotové sušenky nahradil plnohodnotný křehký korpus s mandlemi. Krém má příjemně slanou chuť díky použitému sýru. Jahody na závěr jsou čistě dobrovolné, ale nutno říct, že koláč pozvednou nejen chuťově, ale i vizuálně.

1. Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s moučkovým cukrem. Přidáme špetku soli. Poté do sypké směsi zapracujeme studené máslo a vejce. Hněteme, dokud se všechny přísady nespojí v hladké těsto.

2. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň půl hodiny, nejlépe však do druhého dne.

3. Těsto vyválíme a přeneseme do formy. Propícháme vidličkou, zakryjeme pečícím papírem a zatížíme suchými luštěninami (cizrna, fazole, čočka). V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme cca 15 minut dozlatova. Vyndáme z trouby, odstraníme papír s luštěninami a necháme vychladnout.

4. Z tvarohu, sýra, vajec a medu připravíme hladký krém. Můžeme promíchat metličkou ručně, nebo použít ruční šlehač. Krém nalijeme na zchladlý korpus a dáme péct. Pečeme v troubě předehřátě na 160 °C zhruba 35–40 minut, dokud náplň ve všech částech koláče není pevná.

5. Promícháme zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem a natřeme na teplý koláč. Vrátíme do trouby a při 210 °C dopékáme ještě cca 5 minut. Hotový koláč necháme dobře vychladit.

6. Povrch vychlazeného koláče bohatě poklademe čerstvými jahodami. Pokud chceme, aby si jahody uchovaly déle hezký vzhled, zalijeme je želatinou připravenou dle návodu na obalu. Pro potřeby tohoto koláče budeme potřebovat 250 ml tekutiny a odpovídající množství želatiny.

7. Koláč podáváme dobře vychlazený.

Foto: Jana Fialková
  • recept Křehký cheescake s jahodami