RECEPTY ADVENI

Křehké košíčky s medovou hruškou a rakytníkem

Bez lepku Bez sóji

Křehké košíčky s medovou hruškou a rakytníkem
Čiroková mouka 250 g
Hlavní přísada
Čiroková mouka 250 g
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Košíčky

Náplň

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

V dnešním receptu spojíme protizánětlivé mouky s pečenou hruškou a léčivým rakytníkem. Rakytník je zdrojem nejen vitamínů, ale také celé řady léčivých fytonutrientů, které oceníte při řešení zánětů, žaludečních vředů, vysokého krevního tlaku či třeba stresu.

Nejdříve připravíme křehké těsto. Smícháme mouky se špetkou soli, zapracujeme studené máslo a při vytvoření drobenky přidáme 1 lžíci studené vody. Zpracujeme v hladké pružné těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu odpočinout do lednice.

Zatím můžeme připravit náplň. Žloutky rozmixujeme s panelou/cukrem (pokud jej přidáváme), přidáme nastrouhaný zázvor, špetku soli, vanilku a zašleháme ricottu. Hrušku oloupeme, rozčtvrtíme, vyjmeme jádřinec, každou čtvrtku ještě dvakrát nařízneme.

Troubu předehřejeme na 190 °C. Připravíme si 4 formičky o průměru 10 cm.

Těsto promneme, rozdělíme na 4 kusy a každý kus vyválíme na velikost formičky (s okraji). Válela jsem mezi dvěma kusy potravinové fólie. Přesuneme do formičky, propícháme lehce vidličkou a vyložíme papírem na pečení. Nasypeme fazole/kamínky na pečení křehkého těsta a pečeme 10 minut. Po deseti minutách vyjmeme, odstraníme fazole i s pečícím papírem a vrátíme zpátky dopéct na dalších 5 minut. Vyjmeme a necháme lehce vychladnout.

Teplotu trouby snížíme na 175 °C.

Do každé formičky naneseme náplň (klidně trochu na kopeček) a doprostřed nasypeme lžíci rakytníkových vloček. Do stejného místa vtlačíme ¼ připravené hrušky. Dáme péct na 30 minut. Po dopečení vyjmeme a každý košíček pokapeme/polijeme lžičkou medu. Necháme vychladnout a před podáváním můžeme přidat ještě trochu rakytníkových vloček.