RECEPTY ADVENI

Kořeněný švestkový koláč z čirokové a kukuřičné mouky a jogurtu

Bez lepku Bez sóji

Kořeněný švestkový koláč z čirokové a kukuřičné mouky a jogurtu

Hlavní přísady

Čiroková mouka 250 g
Čiroková mouka 250 g
Koupit
Rýžová mouka polohrubá 250 g
Rýžová mouka polohrubá 250 g
Koupit
Radka Vrzalová

Autor receptu

Zkouším, kam až mě bezlepkové mouky „pustí“. Ráda přetvářím staré a zaprášené recepty mé prababičky do moderní a hlavně bezlepkové formy.

Ingredience

Na těsto

Na povrch

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Rychlý, zdravý, málo tučný a dlouho vláčný. Švestky jsou skvělé na krvetvorbu, upravují trávení a působí na čištění našeho zažívání. Co víc si můžeme přát. Jogurt 3,5 % můžete nahradit zakysaným výrobkem sójovým, nebo použít bezlaktózový, pokud máte kombinaci nesnášenlivosti lepku a laktózy.

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Piškoty podrtíme v sáčku válečkem nebo rozmixujeme na drobenku. Švestky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme. Vejce vymixujeme s cukrem do pěny, přidáme olej a po lžících jogurt až vznikne světle žlutý krémový základ. Ve vedlejší misce smícháme sypké části – mouky, škrob, koření, kypřidlo. Sypkou směs zašleháme do krémové hmoty.

2. Těsto vlijeme do pečící nádoby vyložené pečícím papírem. Mírně zatlačíme ovoce a posypeme drobenkou z piškotů, případně plátky mandlí. Pečeme ve vyhřáté troubě 30–35 minut nebo až je špejle zapíchnutá do středu koláče po vytažení suchá jen s drobečky.

3. Koláč necháme na mřížce vychladnout a krájíme na čtverečky. V plechové dóze vydrží vláčný až 3 dny…