RECEPTY ADVENI

Kokosová pochoutka

Bez lepku Bez sóji

Kokosová pochoutka

Hlavní přísady

Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Koupit
Kypřící prášek
Kypřící prášek
Koupit
Alžběta Švorcová

Autor receptu

Sladký život bez lepku: Osvědčené recepty na domácí koláče, dorty, dezerty a slané pečivo. První české vydání. Praha: Nakladatelství Slovart, 2015. ISBN 978-80-7391-226-0.

Ingredience

Těsto

Kokosový sníh

Dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Když ho miluješ, není co řešit. Řeč je o kokosu. Pokud patříte ke kokosofilům, je tohle ten pravý moučník pro vás. Vláčný kakaový korpus, pořádná vrstva pikantní marmelády a čepice kokosového sněhu navrch! Náš tip: moučník chutná lépe druhý den, kdy se jednotlivé vrstvy krásně spojí a sníh lehounce zvlhne.

V kuchyňském robotu nebo ručním elektrickým šlehačem vyšleháme žloutky a moučkový cukr do husté pěny. Přidáme změklé máslo a šleháme, abychom získali hladkou hmotu. Do směsi BAKE-A-CAKE přidáme kypřicí prášek a kakao a postupně vmícháme do žloutkové hmoty.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 10–12 minut.

Mezitím z bílků, moučkového a vanilkového cukru ušleháme pevný sníh. Vařečkou opatrně vmícháme strouhaný kokos.

Předpečené těsto vyndáme z trouby a potřeme silnější vrstvou pikantního rybízového džemu. Navrch rozetřeme připravený kokosový sníh a pečeme ještě asi 15 minut.

 

Knihu Alžběty Švorcové „Sladký život bez lepku“, kterou vydalo Nakladatelství Slovart v roce 2015, jsme si v Adveni jednoduše zamilovali. Alžběta čerpá z velmi cenného dědictví – receptů po své milované babičce, které upravila do bezlepkové varianty. Její recepty pro nás představují tu pravou klasiku ovšem v moderním pojetí.

Recepty publikujeme s laskavým svolením Alžběty a také Nakladatelství Slovart, fotografie nám poskytl Mgr. Art. Dávid Švorc. Mnohokrát děkujeme!

Tam, kde v receptu používáme směs BAKE-A-CAKE, najdete v originálním textu napsáno „bezlepková mouka“ bez bližší konkretizace. My jsme však recepty nazkoušeli právě s naší „FIALOVOU“ směsí. V některých případech jsme si dovolili malinkou úpravu poměru ingrediencí, aby nám recept na naši směs „pasoval“ lépe. A výsledek je prostě dokonalý. No však posuďte sami.

Veškeré recepty, u nichž je jako autorka uvedena Alžběta Švorcová, najdete v její knize: Švorcová, A., Sladký život bez lepku: Osvědčené recepty na domácí koláče, dorty, dezerty a slané pečivo. První české vydání. Praha: Nakladatelství Slovart, 2015. ISBN 978-80-7391-226-0.

V knize naleznete recept na kokosovou pochoutku na straně 38.