RECEPTY ADVENI

Koblihy

Bez lepku Bez sóji

Koblihy
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Koblihy se tradičně připravovaly hlavně o masopustu. Ten byl vnímán jako oficiální svátek hodování a veselí, během kterého je třeba se dosyta najíst, protože pak nastává dlouhé postní období. V lidové tradici je masopustem míněno období od svátku Tří králů, tedy od 6. ledna do předvelikonočního půstu, který začíná Popeleční středou (7. týden před Velikonocemi) a končí Bílou sobotou, kdy nastává doba oslav vzkříšení Ježíše Krista. Za vrchol masopustu se považoval poslední tzv. Tučný čtvrtek. V tento den oslavy začínaly časně ráno zabíjením prasete a smažením koblih, jež se pak rozdávaly maškarádníkům, kteří v průvodu obcházeli ves, dům od domu a bavili lidi veselými písněmi. Koblihy jsou specifické tím, že se připravují smažením ve vysoké vrstvě oleje. Tradice masopustních koblih se sice téměř vytratila, ale koblihy jako takové zůstaly. Českou klasiku představují koblihy plněné marmeládou a posypané moučkovým cukrem. Velké oblibě se těší i varianta s nugátem nebo vanilkovým krémem a čokoládovou polevou. Koblihy se v různých podobách připravují po celém světě a pozor, např. americké donuty jsou dle Homera Simpsona silně návykové!

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, žloutky, máslo, rum, sůl, zbytek mléka a cukru a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé řidší těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 45 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a několikrát ho přeložíme – těsto ohneme od kraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát opakujeme, těsto se zpevní a vyhladí.

Následně si těsto rozdělíme na 15 dílů o hmotnosti cca 53 g, každý kousek zpracujeme překládáním stejným způsobem jako u těsta a poté v dlaních srovnáme do tvaru kuliček.

Kuličky si z jedné strany malinko pomoučníme a touto stranou je položíme na pečicí papír, postříkáme je vodou z rozprašovače, zakryjeme potravinářskou fólií tak, aby se nedotýkala kuliček, a necháme na teplém místě kynout cca 20 minut.

Mezitím si rozehřejeme v hrnci olej – nerozpalujeme ho na maximum, mohlo by dojít k tomu, že koblihy budou na povrchu hotové, ale uvnitř se nedosmaží. Pokud bude olej příliš studený, koblihy budou olej hodně nasakovat. Pokud chceme na koblihách bílý proužek, oleje dáme jen do necelé poloviny výšky koblihů, protože bezlepkové těsto je těžší než lepkové.

Z pečicího papíru bereme koblihy opatrně (jdou křehké) a do oleje je dáváme vrchní stranou dolů. Smažíme vždy několik koblížků najednou, ale necháme kolem nich dostatek prostoru. Začínáme od koblihů, které jsme dali kynout jako první, aby nám nepřekynuly. Koblihy z každé strany smažíme několik minut, můžeme je několikrát otočit. Celkový čas smažení je cca 5 minut.

Usmažené koblížky dáváme na papírové utěrky/ubrousky, aby nasákly přebytečný olej. Ještě teplé koblihy plníme tak, že do každé uděláme nožíkem ze strany dírku a přiměřeně plníme marmeládou nebo rozehřátou nutellou. Na plnění použijeme cukrářský sáček s delší špičkou, aby se náplň dostala až do středu.

Hotové koblihy pocukrujeme.

Z výše uvedených surovin upečeme 15 koblížků.

Foto: Lenka Jurečková