RECEPTY ADVENI

Klasický chléb typu Šumava

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Klasický chléb typu Šumava
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

V jednoduchosti je síla. Pro tento chléb se u mnohých bezlepkářů vžil název „bezlepková Šumava“. Na veletrzích nás vždy znovu a znovu potěší reakce klientů, kteří ho ochutnávají poprvé: „To je jak normální chleba!“ Toto je recept na klasický chléb, tak jak si ho mnozí pamatujeme ještě z časů „před bezlepkovou dietou“. Navíc je tak snadný na přípravu. Je to recept na chléb pro začátečníky jak v bezlepkovém pečení, tak v samotné dietě. Díky němu si řeknete: „Jde to a není to vůbec těžké.“ Chléb bez výstředností, prostě každodenní klasika.

Tento chléb je možné po vychladnutí zamrazit (rozkrájený na plátky), po rozmražení zachovává své kvality.

Chléb můžete upéct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způsobem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

Do mísící nádoby nalijte vlažnou vodu. Přidejte sůl a kmín. Dále do nádoby přisypte směs. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.

Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Není nutno péct na bezlepkový program, který je obvykle tříhodinový. To je zbytečně dlouho, chléb by byl vysušený.

Návod k přípravě v klasické troubě

V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – směs SIMPLY ADVENI, droždí, sůl a kmín.

Přilijte vlažnou vodu a hněťte do hladka (cca 5 minut).

Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

1. troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň vhodíme na dno trouby kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

2. pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

3. 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.