RECEPTY ADVENI

Klasický chléb typu Šumava

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Klasický chléb typu Šumava
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

V jednoduchosti je síla. Pro tento chléb se u mnohých bezlepkářů vžil název „bezlepková Šumava“. Na veletrzích nás vždy znovu a znovu potěší reakce klientů, kteří ho ochutnávají poprvé: „To je jak normální chleba“! Toto je recept na klasický chléb, tak jak si ho mnozí pamatujeme ještě z časů „před bezlepkovou dietou“. Navíc je tak snadný na přípravu. Je to recept na chléb pro začátečníky jak v bezlepkovém pečení, tak v samotné dietě. Díky němu si řeknete: „Jde to a není to vůbec těžké.“ Chléb bez výstředností, prostě každodenní klasika. Tento chléb je možné po vychladnutí zamrazit (rozkrájený na plátky), po rozmražení zachovává své kvality.

Chléb můžete upéct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způsobem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

1. Do mísící nádoby nalijte vlažnou vodu.

2. Přidejte sůl a kmín.

3. Dále do nádoby přisypte směs SIMPLY ADVENI. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.

4. Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Není nutno péct na bezlepkový program, který je obvykle tří-hodinový. To je zbytečně dlouho, chléb by byl vysušený.

Návod k přípravě v klasické troubě

1. V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – tj. směs SIMPLY ADVENI, droždí, sůl a kmín.

2. Přilijte vlažnou vodu a hněťte do hladka (cca 5 minut).

3. Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

4. Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

• Troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň na dno trouby vhodíme kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

• Pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

• 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.