RECEPTY ADVENI

Kaštanovo-lněné šátečky

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Kaštanovo-lněné šátečky
Kaštanová mouka 250 g
Hlavní přísada
Kaštanová mouka 250 g
Beáta Vörösová

Autor receptu

Píšu blog Veselé Borůvky o paleo / bezlepkové kuchyni a životním stylu.

Ingredience

Na 6 šátečků

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Recept je šťastná jednosměrka nevydařeného pokusu na bezlepkové křupavé housky. Desátý pokus ale přinesl převratné zjištění: těsto, které se snažím upéct jako housku, má perfektní vlastnosti pro jiný účel. Tak vzniklo těsto na bezlepkové šátečky, které je překvapivě jednoduché, z přirozeně bezlepkových surovin, bez vajec a škrobů.

Připravíme si plech s máslovým pečícím papírem a zapneme troubu na 150 °C (horkovzdušná funkce).

Lněné semínka můžeme rozemlít pomocí mixéru nebo mlýnku. Kaštanovou a lněnou mouku smícháme s jedlou sodou, přidáme med a zalijeme vlažnou vodou. Důkladně zamícháme a necháme pět minut odpočívat. Hustou lepkavou pastu rovnoměrně rozetřeme, snažíme se vytvarovat co nejtenčí obdélník, o rozměru minimálně 15×20 cm. Pečeme v troubě 4 minuty, aby se těsto spojilo. 

Mezitím si připravíme náplň, já zvolila mleté ořechy s meruňkovou marmeládou a švestkovou povidly s mletým mákem.

Pak plech vytáhneme z trouby a těsto ihned nakrájíme na šest čtverců. Čtverce naplníme libovolnou náplní a protilehlé rohy spojíme. Těsto je dostatečně lepkavé a pružné, nerozpadne se. Pomažeme žloutkem (pokud vám vejce vadí, tento krok můžete vynechat). Pečeme dalších 15 minut. 

Poznámka

Chuť šátečků připomíná celozrnné pečivo, až na ten drobný rozdíl, že jsou tyto šátečky opravdu celozrnné a zdravé ;)