RECEPTY ADVENI

Karotkový dort s rakytníkovými vločkami

Bez lepku Bez sóji

Karotkový dort s rakytníkovými vločkami
Čiroková mouka 250 g
Hlavní přísada
Čiroková mouka 250 g
Radka Vrzalová

Autor receptu

Zkouším, kam až mě bezlepkové mouky „pustí“. Ráda přetvářím staré a zaprášené recepty mé prababičky do moderní a hlavně bezlepkové formy.

Ingredience

Na korpus

Na promazání a dozdobení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tenhle skvost jsem opět objevila opět v prababiččině kuchařce a přizpůsobila pro bezlepkovou dietu. Skutečně lehký a svěží dezert plný vitamínů. Pokud budete potřebovat bezmléčnou variantu tohoto dortíku, místo krému potáhněte dort nemléčnou čokoládovou polevou (240 g hořké čokolády bez mléka a 70 ml řepkového oleje nebo 75 g tuku Omega na polevy).

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na dort vymažeme tukem a vysypeme čirokovou polohrubou moukou. Nastrouhanou mrkev smícháme s čirokovou moukou a rakytníkovými vločkami a necháme chvilku odležet. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.

2. Do sněhu přišleháme celou dávku cukru a opatrně už jen vařečkou či silikonovou stěrkou vmícháme mrkev s čirokem a vločkami, rum, kůru, Směs Adina, olej a nakonec kypřicí prášek. Směs nalijeme do připravené vymazané a vysypané formy a pečeme cca 30 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta úplně suchá.

3. Po upečení přendáme formu s dortem na mřížku s pečícím papírem a co možná nejdříve ho vyndáme z formy, aby nespadl (dobré je mít např. na dně formy ještě pečící papír, aby se s dortem lépe manipulovalo…). Necháme na mřížce vychladnout. Z pomazánkového másla, čerstvého sýra, vanilky, cukru a citrusové šťávy ušleháme hladký krém, který necháme vychladit a zatuhnout v lednici.

4. Vychladlý dort opatrně dvakrát prořízneme a plníme v jednom zářezu marmeládou a v druhém krémem. Dort sestavíme a celý potřeme sýrovým krémem. Necháme v lednici krém na dortu zatuhnout a pak opatrně dozdobíme marcipánovými mrkvičkami.