RECEPTY ADVENI

Kakaový koláč s marcipánem a švestkami

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Kakaový koláč s marcipánem a švestkami
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Pracovní postup

Marcipán je rozhodně moje slabost. Pokud jej máte rádi či vám třeba zbyde po přípravě dortu, vyzkoušejte tento koláč - kombinace s kakaem a švestkami je vydařená.

Troubu předehřejeme na 170 °C a nachystáme formu na koláč (27 cm).

Smícháme mouky s práškem na pečení a kakaem. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme je se špetkou soli do tuhé pěny. Žloutky pak vyšleháme s cukrem, přidáme olej a nakonec i jablečné pyré. Do tekuté směsi vmícháme směs mouk a nakonec zapracujeme opatrně sníh. Těsto bude tužší, ale stále tekuté. Vmícháme polovinu nastrouhaného marcipánu, rozetřeme do formy, posypeme zbylým marcipánem a poklademe švestkami. Pečeme ve vyhřáté troubě 20–25 minut. Necháme vychladnout a před podáváním můžeme posypat trochou marcipánu či cukrem podle chuti.