RECEPTY ADVENI

Jogurtový rebelský chléb

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Jogurtový rebelský chléb

Hlavní přísady

Bezlepkový celozrnný chléb REBEL
Bezlepkový celozrnný chléb REBEL
Koupit
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Koupit
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Bezlepkově peče již dlouhé roky. Vyhlášené je její bezlepkové kváskové pečení. Specializuje se na celozrnné bezlepkové pečení. Její znalosti této problematiky jsou výjimečné. Je zakladatelkou a administrátorkou FB skupiny: Pečeme a vaříme (převážně) celozrnně bez lepku. Alex je autorka unikátní Rebelské kuchařky.

Ingredience

Na 1. těsto (omládek)

Na 2. těsto

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tento chléb je od našich sousedů z polského Slezska hned na druhé straně Krkonoš. Používá trik s proležením celozrnné části mouky (původně žita, u nás tedy směsi REBEL) s jogurtem. Výsledný chléb je mírně nakyslý a jemný, takže ho sní i potomek, který jinak „kyselé chleby“ odmítá. Pro tento chléb nemusíte udržovat kvásek, o „oka“ ve struktuře se zde postará droždí. Inspirováno Stanley Ginsbergem, The Rye Baker: Chleb Zakopiański.

Smícháme směs REBEL, jogurt, vodu a droždí a vypracujeme těsto. Zakryjeme ho potravinářskou fólií, aby neoschlo, a při pokojové teplotě ho necháme kynout 8–9 hodin.

Za 8–9 hodin k „1. těstu“ přidáme směs DONUTS & CROISSANTS, sůl, semínka a 225 ml vody. Vypracujeme těsto. Důkladně ho propracujeme na lehce pomoučněném vále, tím se těsto zpevní a jakoby zhoustne. Urovnáme ho do formy nebo ošatky a necháme kynout 1 hodinu.

Troubu předehřejeme na 250 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení, na který nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří. Vykynutý bochník pečeme 20 minut s párou, poté troubu otevřeme a páru vyvětráme, vyndáme spodní plech, teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme ještě cca 30 minut. Pokud jsme bochník pekli ve formě, na závěr ho z formy vyklepneme a pečeme 10 minut bez ní. Tak docílíme pěknou kůrku.

Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.

Líbíl se Vám tento rebelský recept? Stáhněte si celou Rebelskou kuchařku.

Foto: Alexandra Brunnerová
  • recept Jogurtový rebelský chléb
  • recept Jogurtový rebelský chléb