RECEPTY ADVENI

Jidáše

Bez lepku Bez sóji

Jidáše
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Vladěna Halatová

Autor receptu

Vladěna Halatová, především sama celiak a máma, pro kterou se stalo bezlepkové vaření, pečení a kváskování vášní. Vlaďka je autorka tří kuchařek a zdaleka nekončí. Recepty, rady, a tipy sdílí také na svém blogu a sociálních sítích. Najdete tam i informace o jejích kurzech bezlepkového pečení a kváskování, které si vyžádal zájem jejich fanoušků. Kurzy se konají po celé republice a také na Slovensku.

Ingredience

Na těsto

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Jidáše se u nás pečou nejen na velikonoční svátky, ale kdykoliv je na ně chuť. Jsou ideální náhradou za rohlíky, pokud nemáte chuť na slanou verzi, ale chcete něco decentně sladkého. Jidášky se mohou jíst s medem, povidly, džemem nebo marmeládou. Já je třeba promazávám máslem. Jidášky uchovávám v mrazničce a pak vytahuji dle potřeby, stačí na pár vteřin vložit do mikrovlny, budou jako zrovna upečené.

Při přípravě počítejte s těmito časy:
1. příprava cca 5 minut + vzejití kvásku cca 15 minut
2. hnětení cca 8 minut + kynutí cca 50 minut
3. překládání a tvarování cca 8 minut + kynutí cca 30 minut
4. zapářka trouby 5 minut + pečení cca 30 minut

Z droždí, cukru a 50 ml vlažného mléka necháme vzejít kvásek, který bude bublat nebo bude mít čepičku. Ke kvásku přidáme ostatní suroviny a vyhněteme hladké těsto. Máslo do těsta přidáváme až jako poslední.

V zakryté misce (igelitem, poklopem, víkem) těsto kyne cca 50 minut, poté si ho dáme na pomoučený stůl a překládáme od kraje ke středu, pootočíme o 90 stupňů a překládáme zase od kraje ke středu, abychom z těsta vymačkali přebytečný vzduch. Mouky přidáváme jen tolik, kolik je nutné.

Těsto rozdělíme na 14 bochánků. Z každého uděláme tenký váleček o průměru cca 1 cm a tvarujeme nebo motáme do různých tvarů. Necháme cca 20 minut dokynout na pečicím papíru na plechu (zakrytém igelitem nebo čistou utěrkou, aby těsto neoschlo).

Mezitím rozpálíme troubu na 230 °C, dolů dáme ještě jeden starý plech nebo pekáč na vodu. Jakmile je trouba rozpálená, Jidášky pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem a posypeme mákem. Na starý rozpálený plech nalijeme vařící vodu, aby v troubě vzniklo hodně páry. Jidášky vložíme do trouby a takto pečeme 5 minut.

Po 5 minutách je třeba vyndat spodní plech nebo pekáček s vodou, vyvětrat páru a snížit teplotu na 200 °C. Pečeme 20 až 30 minut. Správně upečené Jidášky poznáme tak, že na poklep zní dutě a mají pěknou barvu na vrchní i spodní části.

Po vytažení z trouby necháme vychladnout na mřížce. Pokud víme, že Jidášky nesníme, ukládáme do krabiček na mrazák.

Z výše uvedených surovin upečeme 14 Jidášků.