RECEPTY ADVENI

Jahůdková srdíčka

Bez lepku Bez sóji

Jahůdková srdíčka
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Helena Vybíralová

Autor receptu

Helenčino pečení: Bezlepkové recepty. Nakladatelství Josef Vybíral, 2017. ISBN 978-80-88098-18-8

Ingredience

Máslový jahodový krém

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Linecké, perníkové, medové, vanilkové, čokoládové, kávové, karamelové, kokosové, … To jsou klasické chuti, barvy a vůně, které k cukroví patří neodmyslitelně a jaksi automaticky. Co ale ozvláštnit tác s cukrovím řadou jemně růžových jahůdkových srdíček, či řadou pastelově zelenkavých pistáciových čtyřlístků? A rozhodně to nebude jen krásné barevné zpestření. Nadchne Vás i chuť a vůně, kterých u tohoto cukroví docílíme jednoduše díky pudinkovým práškům. Nápadem na jahodové pudinkové cukroví jsme se inspirovali v dílně Helenky Vybíralové. Pak jsme zaexperimentovali s pistácií (zkuste i naše pistáciové čtyřlístky!) a už zvědavě vyhlížíme další pudinky (tj. příchutě) bez lepku. Zdá se, že s Amylonem se nám blýská např. na meruňkové, matcha či dokonce aroniové cukroví! Říkal snad někdy někdo, že bezlepkové pečení je jednotvárné?!

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odpočinout.

Pak ho vyválíme a vykrajujeme srdíčka, která klademe na plech vyložený pečicím papírem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu cca 10–15 minut.

Vychladlá srdíčka slepujeme máslovým jahodovým krémem.

Postup přípravy krému

Vejce s cukrem dáme do mísy nebo kastrolu a postavíme do vodní lázně. Zahříváme a občas prošleháme metličkou, dokud se cukr nerozpustí a směs není horká.

Odstavíme z vodní lázně, přidáme nakrájený tuk a rum. Za občasného prošlehání necháme vychladnout.

Změklé máslo vyšleháme a pomalu přidáváme vychladlou směs, až vznikne hladký krém.

Jahodovou marmeládu zapracujeme do krému.

Z této várky upečeme 80 srdíček, tedy po slepení dostaneme 40 ks cukroví.

 

V knize naleznete recept na pudinkové květinky na str. 16, máslový krém základní na str. 83.

Kniha Heleny Vybíralové Helenčino pečení – Bezlepkové recepty, kterou vydalo Nakladatelství Josef Vybíral v roce 2017, nás okouzlila na první pohled. Přesně totiž odpovídá našemu heslu bezlepkového pečení: „s minimálním úsilím k maximálním výsledkům“. Recepty, které v knize najdete, nevyžadují exotické ingredience, jejichž názvy sotva vyslovíte, ani pokročilé pekařské know-how. S trochou snahy podle ní upeče i naprostý začátečník – a o to nám jde. Helenčina v pořadí již pátá kniha je zkrátka naše srdcová záležitost a tak jsme neodolali a vybrali z ní pro Vás malou ochutnávku.

Recepty publikujeme s laskavým svolením Helenky a také Nakladatelství Josef Vybíral, nicméně fotografie jsou z naší dílny. Možná nejsou tak půvabné jako ty v knize, ale o to víc jsou uvěřitelné a snad Vás přesvědčí, že když jsme to dokázali my, dokážete to také!

Tam, kde v receptu používáme směs BISCUITS & COOKIES, najdete v originálním textu napsáno „bezlepková mouka“ bez bližší konkretizace. My jsme však recepty nazkoušeli právě s naší „ŽLUTOU“ směsí a musíme konstatovat, že si s Helenčinými recepty rozumí opravdu skvěle. V receptech, kde Helenka používá kypřící prášek, jsme tento vynechali, protože naše směs je samokypřící.

Veškeré recepty, u nichž je jako autorka uvedena Helena Vybíralová, najdete v její knize: Vybíralová, H., Helenčino pečení: Bezlepkové recepty. Břest: Josef Vybíral, 2015. ISBN 978-80-88098-18-8.