Jáhlový chleba
Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Chleba coby vzpomínka na časy středověké. Už v 15. století se údajně peklo 12 druhů chleba, taky jáhlový. A recepty byly plné hlášek jako "Oblup mandlův a přidaj řeckého vína". Tedy hrozinek. A skořice a hřebíček, protože to byl luxus a pekař tím ukazoval, že na to on i klient mají.
Večer před pečením smícháme těstíčko z jáhlové a pohankové mouky, kvásku a 200 ml vody. Necháme kvasit přes noc. Ráno odebereme lžíci vykvašeného těstíčka na příště. Ke zbytku přidáme ostatní suroviny a vymícháme dost vlhké těsto, které necháme vykynout 4–6 hodin, až se zdvojnásobí. Utvoříme bochánek, necháme ještě jednou vykynout v ošatce nebo cedníku vyloženém utěrkou hodinu až dvě. Pečeme v páře 15 minut při 250 °C, potom nádobu s vosou odstraníme, teplotu snížíme na 170 °C a dopékáme ještě asi 35 minut.