RECEPTY ADVENI

Jáhlové sušenky s gofiem

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Jáhlové sušenky s gofiem
petram

Autor receptu

Petra vaří a peče bez lepku, mléka a vajec. V kuchyni ráda experimentuje s méně známými a alternativními surovinami. Má ráda jednoduchost, a tak jsou její recepty většinou rychlé a snadné.

Ingredience

Pracovní postup

Jáhly důkladně propláchneme teplou vodou, až než ji přestanou zabarvovat. Poté je zalijeme rostlinným mlékem, přidáme 3 lžíce cukru a uvaříme doměkka. Já je přivedu k varu, stáhnu na nejnižší stupeň a vařím 15 minut, až skoro na kaši. Po uvaření necháme jáhly vychladnout. Následně do nich vmícháme kukuřičné gofio a po částech přiléváme vodu, doku nám nevznikne kompaktní nelepivé těsto. Podle chuti dosladíme (já moc nesladím, takže by mi to stačilo i nedoslazované) a vmícháme cokoli, čím chceme sušenky ochutit. Já jsem těsto rozdělila na dvě části, do jedné vmíchala bezmléčné čokoládové pecičky a do druhé strouhaný kokos a dvě lžíce mléka.

Z těsta kávovou lžičkou nabíráme hromádky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 170 °C, dokud okraje sušenek nezrůžoví. Doba pečení záleží na každé troubě a také na velikosti sušenek, já jsem je pekla asi 12–15 minut.

Poznámka

Kukuřičné gofio je pražená kukuřičná celozrnná mouka. Je to nejstarší potravina Kanárských ostrovů: už před více jak 2000 lety ho vyráběli Guančové, jejich původní obyvatelé. Gofio po staletí tvořilo základ stravy Kanářanů a pomohlo jim přežít časté hladomory. V 15. století si gofio oblíbili i mořeplavci, nechybělo ani na lodích Kryštofa Kolumba.

Mým velkým favoritem je varianta s kokosem. Příště zkusím přidat kokosové mléko a myslím, že iluze tradičních bílkových kokosek bude dokonalá.

Sušenky je možné dochutit vším, co vás napadne, skořicí, kakaem/karobem, rozinkami, vanilkou, citronovou kůrou, …